Najodanije Milanovićeve ljude plaćali smo i do 17 tisuća kuna mjesečno

Foto: FAH

ZORAN MILANOVIĆ ostavio je stranku u minusu, pa je novo vodstvo SDP-a donijelo odluku o rezanju plaća i povećanja članarina.

Za početak, stranke primaju golem novac iz proračuna, ovisno o broju osvojenih mandata. Tako je u 2015. SDP iz državnog i lokalnog proračuna dobio oko 38 milijuna kuna, a s donacijama i drugim izvorima imao je ukupne prihode od 46 milijuna kuna. Manje mandata na proteklim izborima donijet će im manje prihode.

U kampanji izgubljenih izbora 2015. i 2016. potrošeni su milijuni, pa je u subotu glavni odbor stranke prihvatio plan restrukturiranja, novi kredit od deset milijuna kuna i uštede koje bi trebale iznositi do 3 milijuna kuna godišnje.

Onima koji imaju najveća primanja srezat će se plaće za 30 posto, srednjoj grupi 10 posto, a najslabije plaćenima do 5 posto.

Poslovni direktor 17 tisuća, glasnogovornica 12 tisuća


Na glavnom odboru stranke prikazana je prezentacija s top pet najviših i najnižih plaća, doznaje Index. Na vrhu nije bio predsjednik stranke, jer je Zoran Milanović svoju plaću zarađivao u Saboru, nego poslovni direktor čija plaća je iznosila 17.147 kuna. Tu je funkciju obavljao Dinko Suton, a njegov nasljednik Nikša Vukas primat će za trećinu manju plaću koja će iznositi i dalje visokih 12 tisuća. Ni visoka plaća nije dovoljno motivirala Sutona, ako se zna da je dva puta zakasnio predati financijsko izvješće. Ti su gafovi koštali stranku 6 milijuna kuna.
 
Najniža plaća u stranci iznosi 4.900 kuna, dok je prosječna plaća prema podacima revizije oko 6.400 kuna.

Drugu najvišu plaća, oko 12. 287 kuna, imala je glasnogovornica stranke Danica Juričić Spasović, a u top pet ušli su i Karolina Leaković i Milan F. Živković s plaćama oko 11.000 kuna. S obzirom da je na prvu najavu štednje Leaković osnovala sindikat plaća joj se neće dirati iako su je smijenili s pozicije međunarodne tajnice. Nakon smjene kazala je kako treba štedjeti na reklama i inozemnim konzultantima, aludirajući na Milanovićevog PR stručnjaka Alexa Brauna na čije je usluge potrošeno čak 4,6 milijuna kuna. Ipak, nevjerojatno je da se Leaković borila protiv najavljenih rezova govoreći o "zadiranju u džep radnika", ako stranački "radnici" zarađuju od 11.000 do 17.000 kuna.

Glasnogovornica se učlanila u sindikat pa su joj ukinuli mjesto


Živković je bio savjetnik za medije ministrice Zlatar, a kasnije se vratio u SDP. I pod Davorom Bernardićem i njegovim novim glavnim tajnikom Zvanom Brunićem ostao je raditi kao tajnik središnjeg savjeta, ali će i njemu smanjiti plaću. SDP ima 50 zaposlenika, a samo u tajništvu deset zaposlenih. Neka od radnih mjesta jako su kreativna, npr. "tajnik za rad s članovima" ili "tajnik telefonskog pozivnog središta", "tajnik za edukaciju".

Mjesto glasnogovornice SDP-a ukinuto je novom sistematizacijom, a Bernardić je u stranku doveo komunikacijsku savjetnicu iz kampanje, bivšu novinarku Draganu Radusinović. Danica Juričić Spasović učlanila se odmah u sindikat, zbog čega su je stranačke kolege koje su znale njezin iznos plaće prozivale na društvenim mrežama smatrajući da se nije bunila ni sindikalno organizirala dok su milijuni trošeni na Brauna.

Novost je u SDP-u i da će znatno porasti članarine za one s većim plaćama. Za SDP-ove europarlamentarce, koji zarađuju iznad 20.000 kuna, one će iznositi 3.000 kuna godišnje. Saborski zastupnici plaćat će 1.500 kuna. No povećanje članarina članovi neće ni osjetiti, ističu u SDP-u, jer su Marićevom reformom narasle veće plaće, pa se zapravo pravdaju "velikodušnosću" HDZ-ovog ministra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.