"Kad god sam zvao Fritzla, njegova supruga mi je rekla da je u ćeliji"

SUPRUGA austrijskog monstruma Josefa Fritzla, Rosemarie Fritzl, znala je da njen suprug često boravi u podrumu. U razgovoru za The People je to potvrdio i bliski obiteljski prijatelj Paul Hoera iz Muenchena, koji tvrdi kako je Rosemarie o svemu šutjela jer se bojala.

"Kad god bi ga nazvao na telefon, njegova supruga bi mi rekla: `Josef je u podzemnoj ćeliji. Pričekaj pa ću ga pozvati`. Ali Josef se nikad ne bi odmah došao javiti. Običavao me nazvati kasnije, uvijek između 19 i 21 sat navečer. Nisam siguran je li Rosemarie znala što on točno radi u ćeliji, ali kad god mi se javila na telefon, rekla bi mi da je on dolje. Ne mogu si zamisliti da baš ništa o svemu tome nije znala, ali strašno ga se bojala. Vjerujem da je mogla znati što radi, ali ne mogu to dokazati, samo to osjećam, jer ih jako dugo poznajem", rekao je 70-godišnji Hoera.

Hoera Fritzla poznaje još od 1972. godine kad su se upoznali u jednom austrijskom kampu, a bliski su prijatelji posljednje 33 godine. Hoera kaže kako je uvjeren da je još netko od članova obitelji pomagao Fritzlu u izgradnji tamnice: "Ne želim inkriminirati nikoga, ali 100 posto sam siguran da mu je pomagao još netko od članova obitelji. Uvijek su zajedno nešto radili kad sam ih posjećivao tijekom 80-ih i 90-ih godina. Ne znam je li ta osoba, koju sad ne želim imenovati, znala sve detalje, ali znam da je Fritzlu pomagala oko građevinskih radova na kući. Name, ne možete pomoći nekome u izgradnji takve tamnice i onda na idućih 20 godina zaboraviti na njeno postojanje, možete li? Nema šanse da je Fritzl sam uspio izgraditi tamnicu. Naime, kad je Elisabeth zatočio, imao je već 48 godina".

"Tukao je Rosemarie i djecu"

"Fritzl je u podrumskoj ćeliji provodio jako puno vremena. Rosemarie je znala da je ondje i bila je sretna što se ne mora nositi s njim. Često je tukao nju i djecu koja su zajedno s njima živjela u kući. Vodio je kuću poput njemačkog oficira. Živjeli su u stalnom strahu i Rosemarie je često govorila kako bi ga ostavila da nema djece", rekao je Hoera, koji strahuje da je Fritzl i njega uvukao u cijeli posao izgradnje tamnice: "Sjećam se kako me tijekom Svjetskog prvenstva 1990. godine Fritzl zamolio da mu kamionom dovezem u Amstetten neki građevinski materijal za kuću. Sad se pitam je li mu to trebalo za nadogradnju tamnice.

Hoera sad tek shvaća koliko je bio zaslijepljen prijateljstvom s Fritzlom. "Posjetio sam ih za Božić 2005. godine i s divljenjem sam primijetio koliko mu Alexander, za kojeg sam tad mislio da mu je unuk, sliči. Samo se nasmijao i rekao kako je to zbog jakih gena u njegovoj obitelji. Nije mi bilo ni nakraj pameti da mu je on zapravo otac, a ne djed", rekao je Hoera, dodajući kako unatoč svemu planira Fritzla posjetiti: "Ono što je učinio je neoprostivo, ali za koji mjesec ću mu poslati pismo u kojem ću mu napisati kako ga planiram posjetiti u zatvoru i postaviti mu pitanje na koje cijeli svijet želi dobiti odgovor: `Zašto?`".

Znali su!

Podsjetimo, njemački odvjetnik Klaus Ulrich Groth podnio je prijavu protiv supruge austrijskog monstruma Josefa Fritzla, 70-godišnje Rosemarie Fritzl, i njihovog najstarijeg sina, 40-godišnjeg Haralda Fritzla. Smatra, naime, kako su oni pomagali monstrumu i prikrivali njegove zločine. Uvjeren je kako su znali za tamnicu u kojoj je sada 43-godišnja Elisabeth provela 24 godine svog života.

Rosemarie Fritzl je odbila svjedočiti protiv supruga, dok je Elisabethin brat Harald naveo kako se njegova sestra "stravično bojala oca" nakon što ju je kao 11-godišnjakinju počeo seksualno zlostavljati. Elisabeth je dok je bila djevojčica dodirivao po cijelom tijelu, a zbog njenog snažnog otpora običavao je masturbirati pred njom i ostavljati joj pornografske časopise ispod jastuka. Harald je u svom svjedočenju naveo kako mu je sestra o očevom zlostavljanju počela pričati kad je imala 12 godina, a kao 16-godišnjakinja je pobjegla od kuće jer to više nije mogla podnositi. Policija ju je pronašla i vratila kući. Nešto više od godinu dana kasnije, monstruozni otac ju je zatočio, ali Harald tvrdi da o tome ništa nije znao.

Umirovljeni elektro-inženjer, koji će idućeg mjeseca proslaviti 74. rođendan, proglašen je krivim po svim točkama optužnice - od ubojstva iz nehaja sina Michaela, do silovanja, incesta, zlostavljanja i držanja u ropstvu kćeri Elisabeth i djece. Sud mu je odredio doživotno smještanje u psihijatrijsku ustanovu, kako više nikad ne bi nikome naudio.

43-godišnju Elisabeth Fritzl je nakon 24 godine zatočeništva, tijekom kojih se smatrala nestalom, policija iz podruma obiteljske kuće, koja se nalazi u blizini austrijskog grada Amstettena, oslobodila 27. travnja 2008. godine. Monstruozni otac ju je tijekom dugogodišnjeg zatočeništva seksualno i fizički zlostavljao. Rodila mu je sedmero djece, od kojih je troje s njom od rođenja bilo zatočeno u podrumu, a jedno je nakon rođenja umrlo. Preostalo troje djece Fritzl je uzeo u svoju "zakonitu" obitelj, a svojoj supruzi, koja i dalje tvrdi kako ništa o njegovim zločinima nije znala, rekao je da je novorođenčad njihova odbjegla kći ostavila ispred kućnih vrata uz poruku neka se oni brinu o djeci.

I.M.
Foto: Bild/AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.