Južna Australija će prisiliti crkvu da prijavi svećenike koji priznaju pedofiliju u ispovijedi

Foto: EPA

JUŽNA Australija postat će prva država koja će zakonom prisiliti crkvu da prijavljuje pedofiliju koju svećenici priznaju tijekom ispovijedi, javljaju svjetski mediji.

Novi zakon trebao bi stupiti na snagu u listopadu i prema njemu će svi svećenici koji na ispovijedi čuju priznanja o zlostavljanju djece morati prijaviti počinitelje policiji.

Time će australska savezna država postati prva zemlja koja će ukinuti pravilo o neprijavljivanju zločina koje svećenici čuju tijekom ispovijedi.

Svećenik 1500 puta priznao zlostavljanje djece, svaki put dobio molitvu za kaznu

Savezni državni odvjetnik Christian Porter u srijedu je izjavio da će potaknuti i druge savezne države i teritorije da usvoje slične promjene u zakonima. Državna odvjetnica Južne Australije Vickie Chapman izjavila je: "Neophodno je da se sveobuhvatnim strategijama na saveznom i državnom nivou borimo protiv užasnog zlostavljanja djece u crkvi."

Pobornici novog zakona izjavili su da su potrebne hitne promjene i kao primjer naveli svećenika koji je čak 1500 puta priznao zlostavljanje djece, a crkva mu je svaki put odredila molitvu kao kaznu. Svećenik Michael McArdle izjavio je u 2004. da je 1500 puta ispovjedio pedofiliju kod 30 različitih svećenika u periodu od 25 godina.

>>Australski nadbiskup koji je štitio svećenika pedofila napušta sve dužnosti

Australski nadbiskup Philip Wilson nedavno je dao otkaz zbog prikrivanja pedofilije u crkvi. Treći čovjek Vatikana, australski kardinal George Pell, također je dospio na sud zbog optužbi da je seksualno zlostavljao djecu.

>>Batarelovom prijatelju kardinalu Pellu sudit će se za seksualno zlostavljanje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.