Jure Gotovac bio je u teškim problemima: Sprovod sutra u Varaždinu

JURE GOTOVAC, otac Ivana i Ante Gotovca, koji je ovog vikenda nađen mrtav, na splitskom Općinskom sudu optužen je za prevaru u gospodarskom poslovanju. Kao osnivač i član Uprave trgovačkog društva Cibona Trucks još 2005. godine zadržao je milijun kuna, koje mu je na račun firme uplatio Petar Bojić, direktor solinskog Ciana, i to za cisternu Man Kroll.

Isporuka je trebala biti u roku od 15 dana, no Cian nikada nije dobio naručenu cisternu, a Gotovac novac nije želio vratiti. Slučaj je stoga završio na sudu.

Patio od depresije, visokog tlaka, gihta, srca...

Optužnica je dignuta u ožujku 2009. godine, no Jure Gotovac na splitskom se sudu nije nikada pojavio.

Prije dva mjeseca odgođena je rasprava nakon što se Gotovac ispričao zdravstvenim tegobama. U spis je priložio čak 14 uputnica specijalistima. Nema od čega nije bolovao. Strefio ga je infarkt, giht, problemi s visokim tlakom, patio je od depresije...

Sutkinja nije htjela brzati. Raspravu je odgodila na neodređeno, htjela je Gotovca vještačiti da vidi je li raspravno sposoban.

Gotovac: "Ja sam žrtva, sve mi namještaju..."


Još tijekom istražnog postupka bivši viceguverner HNB-a žalio se kako mu je cijeli postupak namješten i da je žrtva političkog progona. Bio je dosta emotivan što se toga tiče. Cijeli problem pokušao je svaliti na Cian i njihove prevelike zahtjeve. Naveo je da su tražili posebne preinake na ugovorenom komadu opreme pa je onda došlo do problema s dobavljačem. Na kraju se požalio da Cian nije htio preuzeti cisternu jer im nije odgovarala.


U istrazi je napravljeno i financijsko-knjigovodstveno vještačenje, koje je pokazalo da je Cibona Trucks (u tom trenutku) imala sasvim dovoljno sredstava da vrati novac Cianu. Tužitelj Nikša Wagner zaključio je u obrazloženju optužnice da je nejasno zašto novac nije vraćen, jer Gotovčevo trgovačko društvo nije bilo prezaduženo.

Gotovac lagao na sudu da će vratiti novac

Takva konstatacija prilično je začudila Petra Bojića, direktora Ciana. "Ma na računu njegove tvrtke nije bilo ničega. Očito je čovjek upao u nekakve probleme", zaključio je Bojić.

Kaže da im Gotovac nikakvu cisternu nije nudio, jer da je, sigurno bi je uzeli i riješili ovaj problem.

Ispalo je i da je Jure Gotovac lagao kad je u postupku mirenja na Trgovačkom sudu izjavio kako je spreman namiriti dug u šest rata. "Ni kamate mu nismo zaračunali, ali ni od toga nije bilo ništa pa smo podnijeli kaznenu prijavu ne bismo li se na temelju toga nekako naplatili", kaže Bojić.

Sad kad je Jure Gotovac mrtav, ni od kaznenog postupka neće biti ništa. Čim dođe smrtovnica, Državno odvjetništvo obustavit će postupak.

Sprovod sutra oko 14 sati u Varaždinu

U razgovoru za Index Ante Gotovac nam je kratko rekao kako će sprovod njegova oca biti najvjerojatnije sutra oko 14 sati u Varaždinu. Ante Gotovac se još nije vidio sa svojim bratom i majkom, jer je na putu prema Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.