Josipović: Tadićev dolazak u Vukovar nitko neće spriječiti

NAKON što je nedavno bio u službenom posjetu Srbiji, predsjednik Josipović je hrvatskim medijima objavio kako su njegovi dojmovi "vrlo povoljni". "Takvi posjeti imaju namjeru graditi dobre odnose između dviju država. Radi se o poticajima vezanim uz važne probleme", rekao je predsjednik Josipović koji je dodao kako će "za koji dan Hrvatskoj biti predana dodatna dokumentacija o nestalim i zatočenim osobama". Osim doga, predsjednik je svojim preuzimanjem daljske umjetnine simbolički započeo proces povrata umjetnina koje su za vrijeme rata završile u Srbiji, a pripadaju hrvatskom kulturnom fundusu. 

"U Beogradu sam toplo dočekan, nisam se tome iznenadio, ali mi je iznimno drago. To nisam osjetio samo kod političara, nego i na ulici", rekao je Josipović i dodao kako je osjetio ponos kad je vidio kako se Beogradom vijore hrvatski barjaci.

"Tadićev dolazak u Vukovar nitko neće spriječiti"

"Najava Tadićeva dolaska u Vukovar dio je normalnog itinerera i to će se dogoditi u trenutku kad to bude odgovaralo obojici", rekao je Josipović. "Tadićev odlazak u Vukovar označava konačni razlaz srpske politike s dosadašnjim politikama", rekao je predsjednik koji je dodao kako ga ne brinu udruge koje se protive Tadićevu dolasku. "Zbog njih neće doći do zaustavljanja demokratskih procesa i procesa pomirbe".

"Pitanje Kosova zacijelo koči Srbiju na putu u EU. Oni su svjesni toga, ali ustraju na svojem viđenju te situacije. Usto, Kosovari imaju svoje viđenje, a EU svoje", rekao je Josipović koji je dodao kako je današnje donošenje savjetodavne odluke Haškoga suda o proglašenju neovisnosti Kosova "jako važna stepenica koja će ucrtati daljnji razvoj događaja među dvjema državama".

"Porezi moraju biti pravedni"

"Građani imaju pravo na miran prosvjed, ali prosvjed ne smije ugrožavati zakone ni interese treće osobe", rekao je predsjednik. Na pitanje o njegovoj suzdržanosti tijekom glasanja u Gradskoj skupštini o projektu Cvjetno predsjednik je rekao da je "njegova suzdržanost bila pristojan način da budete protiv". Predsjednik nije želio komentirati najnovije događaje u zagrebačkoj skupštini. "Ja zastupam politike suprotne Bandiću, ali kao predsjednik nemam pravo govoriti o njegovoj smjeni", kratko je rekao Josipović.

"Očito je da hrvatsko društvo nije u najsretnijem trenutku, imamo ozbiljnih problema, posebno gospodarske naravi, bit će nezadovoljstva, to je neizbježno, ali treba čuvati stabilnost u državi", komentirao je Josipović aktualno stanje. "Neće biti izlaska iz krize ako mjere ne budu pravedne, oni koji više imaju, moraju više i participirati", još jednom je ponovio predsjednik. "Novi porezi moraju opteretiti ono područje gdje leži veća imovina, a to su dividende i kapitalne dobiti", rekao je predsjednik. 

Adlešič neće u Ured predsjednika

Ipak, predsjednik je izrazio dozu optimizma. "Ovo nije najteža moguća situacija, bilo nam je i gore. Odgovoran je onaj tko ima poluge vlasti", rekao je predsjednik koji od Vlade očekuje reforme. "Oni koji su kritičari imaju na to pravo, sindikati moraju zastupati interese radnika, dobra politika mora naći dobar balans između legitimnih interesa u društvu", objasnio je predsjednik i dodao kako Vlada mora štedjeti i na sebi. "Ali i tamo su ljudi koji rade i koji mogu ostati bez posla i postati socijalni slučajevi. Bitno je paziti, nitko ne smije ostati bez kruha jer masovna otpuštanja multipliciraju probleme", upozorio je predsjednik u intervjuu za Mediaservis.

Na pitanje o spekulacijama da će nakon izlaska iz HSLS-a koji je napustio vladajuću koaliciju, Đurđa Adlešič preuzeti funkciju u Uredu predsjednika, predsjednik je samo kratko kroz smijeh rekao "ne", čime je odbacio sve medijske napise da se Adlešič seli na Pantovčak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.