Je li se isplatilo?

Foto: Marko Lukunić/ Pixsell

TJEDNIMA je trajala politička drama. Novi izbori - preslagivanje - poslušnost pokazao ovaj/izdao onaj - politički fidget spiner od kraja travnja nije se stao vrtjeti. Ispada da je sve bilo zbog dvije ruke.

Razvaljen je HNS, cijela jedna stranka koja, koliko god jadna bila, ipak vuče neku tradiciju i ideale, a HDZ je koaliravši s njima pregazio valjda sve što je njegovom prosječnom biraču sveto. Doduše, nije da će HDZ-ovo nepametno biračko tijelo to zamjeriti svojim božanstvima iz vrha stranke, prilagodljivi su oni, već od jučer se može čuti kako brane HNS govoreći nešto u stilu "ma nisu oni krivi, to je sve bilo Pusićkino maslo". Ali nemojte misliti da u HDZ-u nema itekako ljutih. Samo oni neće kao HNS-ovci iskidane iskaznice lijepiti po Facebooku. Prvo, velik broj ih ne zna što je Facebook, a i nisu toliko hrabri da bi se tako olako odrekli stranke, pustite vi, trebat će...

U svakom slučaju, od 76 ruku prošlog mjeseca, kad smo gledali izglasavanje Jandrokoviću, do 78 ruku sinoć. Točno mjesec dana drame, a zašto? Zbog dvije ruke. I to doslovno.

Otpali su HDZ-u neusporedivo ideološki bliži Hasanbegović i Glasnović (sjetimo se da Esih nije digla ruku za Jandrokovića), a stigli su do jučer ljudi iz noćne more svakog HDZ-ovca, odnosno zastupnici HNS-a. Njih pet. Novom gazdi su ostali vjerni besramni Saucha i manjinci, otpao je Marin Škibola koji je bitan samo na ovakve dane. I to je više-manje to.

Bernardić je najjači


Znate ono kad u školi na jedvite jade izvučete dvojku iz povijesti, a profesor vas ničim izazvan pita želite li odgovarati za tri. A vi, na vlastito zaprepaštenje, pristanete,  znajući da nemate pojma. Na kraju vam i ona dvojka visi o niti. Eto, tako je nekako izgledalo Plenkovićevo preslagivanje. Krenuli su s tankom većinom, koketirali s HNS-om i izgubili desne nezavisne zastupnike, mogli ostati bez ikakve većine, a na kraju dana su ostali na istome - imaju tek dvije ruke više, ali i dalje je to nestabilna većina. Kad se sve skupa zbroji i oduzme, opet cijela vlada visi o Sauchi, Pupovcu i manjincima.

Doduše, jedna stvar ostaje zavijena tajnom, a to je zašto se HDZ nije odlučio na nove izbore. Po anketama stoje dobro, konkurencija je obezglavljena, a moguća konkurentska stranka Esih i Hasanbegovića još se nije stigla razviti do neke prepoznatljive mjere. Baš bi ta stranka ako se razvije i okupi biračko tijelo kojemu je HDZ previše lijevo ili u centru, mogla ukrasti pokoji mandat, a Plenković im je koalicijom s HNS-om dao idealnu šansu.

Najjači u cijeloj priči je ipak Bernardić. On je jučer mrtav hladan, ničim izazvan i bez ikakve zajebancije rekao da bi SDP na novim izborima pobijedio. Bernardić je onaj tip koji se zakači s frajerom koji je za dvije glave veći pa ga gazda kafića i prijatelji odvedu na sigurno da ne popuši teške batine i ispričavaju se u njegovo ime. Ali sutradan, nakon što do boja nije došlo, svejedno po kvartu govori "što nas niste pustili, ubio bih boga u njemu".

Ostale komentare istog autora možete pročitati OVDJE.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.