Japanski premijer posjetit će Kinu, želi podići odnose na novu razinu

Foto: EPA

SHINZO Abe potvrdio je namjeru da ove godine otputuje u posjet Kini, prvi jednog japanskog premijera od 2011., nadajući se da će podići na "novu razinu" vrlo teške odnose između Tokija i Pekinga. 

"Namjera mi je posjetiti Kinu ove godine tijekom koje obilježavamo 40. obljetnicu sklapanja Ugovora o miru i prijateljstvu između Japana i Kine", izjavio je on u govoru pred Gospodarskim forumom istoka u Vladivostoku, na ruskom Dalekom istoku, gdje se sastao s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom. 

Nova razina odnosa

"Nakon toga nadam se pozvati predsjednika Xija u Japan. Tom razmjenom posjeta na razini čelnika nadam se da ću podići kinesko-japanske odnose na novu razinu. U tome sam odlučan", dodao je on. 

Iako su se Shinzo Abe i Xi Jinping susreli nekoliko puta zadnjih godina u sklopu međunarodnih summita, nijedan japanski premijer nije posjetio Kinu od 2011. i nijedan kineski predsjednik nije posjetio Japan od 2010. 

Japanski premijer ustanovio je da su odnosi "u realnim teškoćama" po povratku na vlast krajem 2012., kada je zauzeo čvrsto stajalište o spornim teritorijima između dviju zemalja, što je izazvalo porast napetosti, ali je kazao da je otad "naporno radio" na njihovu unapređenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.