Jandroković uoči Krimske platforme razgovarao s nekoliko predsjednika parlamenata

Foto: Hina

PREDSJEDNIK sabora Gordan Jandroković sastao se danas, dan uoči skupa Krimske platforme u Zagrebu, s predsjednicom Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, predsjednicima parlamenata Albanije, Gruzije i Švedske te s predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta.

Pelosi je zahvalila Hrvatskoj što koristi svoje iskustvo da podrži Ukrajinu, a njezin hrvatski kolega Jandroković dodao da će se "učiniti sve da Rusija bude poražena". 

"Učinit ćemo sve kako bi Ukrajina dobila ovaj rat, a Rusija bila poražena", naglasio je Jandroković uoči prvog parlamentarnog samita Krimske platforme danas u Zagrebu. 

"Za obje zemlje ruski napadi na Ukrajinu oživljavaju bolna sjećanja"

Albanska kolegica Lindita Nikolla zahvalila je Jandrokoviću na kontinuiranoj podršci koju Hrvatska daje albanskom europskom putu te je naglasila značaj prenošenja hrvatskih znanja i iskustava iz pretpristupnog procesa, priopćio je ured predsjednika sabora.

Također je iskazala zadovoljstvo statusom društveno integrirane albanske zajednice u Hrvatskoj, dok je apostrofiran zajednički stav u osudi ruske agresije na Ukrajinu i podršci toj zemlji u borbi za teritorijalni integritet.

Predsjedniku gruzijskog parlamenta Šalvu Papuašiviliju Jandroković je prenio hrvatsku podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Gruzije te podršku pridruživanju euroatlantskim integracijama.

Predsjednici gruzijskog i hrvatskog parlamenta su "istaknuli značaj Prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme kojim se inaugurira parlamentarna dimenzija ovog bitnog međunarodnog mehanizma", stoji u priopćenju.

"Za obje zemlje ruski napadi na Ukrajinu oživljavaju bolna sjećanja na događaje iz njihovih prošlosti, kao i suosjećanje i solidarnost s ukrajinskim narodom u aktualnoj situaciji", dodaje se.

Zahvalio je predsjedniku švedskog Rikstaga

Jandroković je predsjedniku švedskog Rikstaga Andreasu Norlenu zahvalio na švedskoj podršci hrvatskom pridruživanju eurozoni, Schengenu i OECD-u, podsjetivši ga da je sabor u srpnju ove godine glasao za ratifikaciju Protokola o pristupanju Švedske i Finske NATO-u.

S austrijskim kolegom Wolfgangom Sobotkom Jandroković se složio da su austrijsko-hrvatski odnosi odlični i tradicionalno prijateljski.

"Obje strane drže da je inauguriranje parlamentarne dimenzije mehanizma Krimske platforme značajno kao još jedan modalitet koordiniranog djelovanja i podrške zemalja širom svijeta ukrajinskim težnjama za oslobađanje Krima i drugih anektiranih regija", navodi se.

Predsjednik sabora primio je i potpredsjednika Europskog parlamenta Othmara Karasa, kojem je zahvalio "na potpori koju pruža Hrvatskoj u ostvarivanju njezinih strateških ciljeva te izrazio želju za još intenzivnijom suradnjom Hrvatskog sabora s Europskim parlamentom", dodao je ured predsjednika sabora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.