Jakovina, objasni odakle ti milijuni! - poručuju vodeći SDP-ovci

Ilustracija: Index (FaH, Google Maps/Street View)

NAKON što je Index razotkrio vidljiv nesrazmjer primanja i imovine bivšeg ministra poljoprivrede, SDP-ovca Tihomira Jakovine, pitali smo sve kandidatkinje i kandidate za predsjednicu/predsjednika SDP-a treba li Jakovina objasniti porijeklo imovine. Pitali smo ih i bi li ga pozvali da to odmah učini da su kojim slučajem već predsjednici SDP-a. Svi, osim Tonina Picule, smatraju da Jakovina treba razjasniti porijeklo imovine i svi, osim Picule, bi od njega tražili da odmah to i učini. Ranko Ostojić je jedini kandidat za predsjednika koji nije htio odgovoriti na naša pitanja. 

Podsjetimo, Index je ovih dana otkrio da je bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina prošle godine kupio trošnu vilu u Zagrebu za 1,6 milijuna kuna, koju sad prodaje za 2,5 milijuna kuna, a već ovog ljeta kupio je i novi stan u središtu Slavonskog Broda na Trgu pobjede. Krajem listopada Jakovine su podigle kredit od 250 tisuća kuna kod Privredne banke Zagreb, a prije tjedan vidljivo je založno pravo banke na taj novokupljeni stan. 

Jakovina, hitno objasni odakle milijuni za stan i vilu
 
To mu je drugi kredit, stambeni kredit podigao je još 2006. godine koji će otplaćivati do 2026. godine. Kad ga je novinar Indexa Ilko Čimić zamolio da razjasni svoje financijske operacije, Jakovina mu je zaprijetio sudskom tužbom. Jakovina koristi pravo na dužnosnička primanja po modelu "6 + 6", pred parlamentarne izbore ispao je sa SDP-ovih lista. 
 
Jakovina je bio jedan od najbližih suradnika bivšeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i SDP-ov utjecajni ministar. Pretendenti na predsjedničku fotelju, osim Tonina Picule, smatraju kako Jakovina mora hitno objasniti kako je stekao imovinu, ne dovodeći pri tome u pitanje njegovo poštenje.

Pročitajte što su za Index o slučaju Jakovina rekli Vesna Škulić, Orsat Miljenić, Karolina Leaković, Gordana Sobol, Tonino Picula i Davor Bernardić. Jakovinin bivši kolega iz Banskih dvora Ranko Ostojić nije se htio izjasniti. 
 
Vesna Škulić
 
Foto: Pixsell

Svi političari morali bi objasniti porijeklo svoje imovine, mora se znati s koliko kapitala ulazimo u politiku, a s koliko odlazimo s dužnosti. To je, uostalom, i zakonska obaveza. Kad vidim koliko neki političari imaju, nije mi jasno kako nisam ja ništa stekla. 
 
Jakovina je obavljao dužnost ministra i principijelno treba objasniti odakle mu nove nekretnine. Da sam predsjednica tražila bih od njega da javno objasni otkud sve to.

Za mene je politika častan posao, posao u službi građana, a ne posao za samozbrinjavanje političara. Možda je Jakovina sve stekao na najpošteniji način, ali to nam mora razjasniti.
 
Orsat Miljenić

Foto: FaH

Svaki dužnosnik to mora napraviti to nije samo zakonska, nego i moralna obveza. Kao predsjednik SDP-a inzistirat ću da svi naši dužnosnici budu u svakom trenutku spremni položiti račun o svojoj imovini. Javnost ima pravo znati i to je standard na kojem ću inzistirati.

Karolina Leaković
 

Foto: FaH

Predsjednica ili predsjednik SDP-a ne trebaju to raditi kao neki istražni organ, ali svatko tko obavlja neku dužnost mora objasniti nesrazmjere u imovini prije i poslije dužnosti koju je obavljao. Prihodi koje je imao i imovina koju je prijavio prije stupanja na dužnost su u nesrazmjeru s onim što ima danas, i to u svakom slučaju izaziva sumnju. Mislim da svatko tko se bavi javnim poslom i ostvaruje prihod od javnog posla, treba objasniti porijeklo svoje imovne, bez obzira traži li to predsjednica ili predsjednik stranke.

Svatko je od nas to dužan prema poreznim obveznicima, prema građankama i građanima ove zemlje prikazati transparentno svoju imovinsku karticu.  
 
Možda on sve ima čisto, ali to mora objasniti i tražila bih to od njega da sam predsjednica. 

Gordana Sobol 

Foto: FaH

Pozvala bih Jakovinu da objasni porijeklo svoje imovine jer svatko od nas mora biti spreman to objasniti, a pogotovo ako je primjetan nesrazmjer u odnosu na primanja i imovinu prije stupanja na dužnost.

Kao dužnosnici i kao bivši dužnosnici podliježemo obavezi davanja svojih imovinskih kartica i svatko mora biti spreman objasniti porijeklo imovine i kao predsjednica bih djelovala u tom smislu. 

Tonino Picula 

Foto: FaH

Kolega Jakovina, kao zastupnik u prethodnom sazivu Hrvatskog sabora i državni dužnosnik kojemu je nedavno završio mandat, ima obvezu podnošenja imovinske kartice Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa čija je zakonska obveza provjeriti sve podatke o imovini i njenom porijeklu za svakoga dužnosnika, pa tako i za imovinu kolege Jakovine. 
 
SDP u tom smislu niti smije, niti treba preuzimati poslove nadležnih državnih tijela. No, smatram da je odgovornost svakog esdepeovca otkloniti sumnje koje dovode u pitanje njegovo osobno poštenje i integritet jer tim sumnjama bacaju sjenu i na stranku. 

Davor Bernardić 
 

Foto: FaH

Mišljenja sam da oni koji se bave javnim poslom trebaju biti spremni u svakom trenutku odgovoriti na sva pitanja vezana uz porijeklo njihove imovine. 
 
Oni koji izbjegavaju odgovoriti na ovakva pitanja pridonose trendu izjednačavanja svih političkih opcija. Svi političari nisu isti, želim SDP koji će svojim primjerom to svakodnevno dokazivati. 
 
Onima koji se priključuju u stranku radi klijentelizma i ostvarivanja svojih privatnih interesa poručujem da se okrenu desnim političkim opcijama, gdje takvo ponašanje toleriraju.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.