Jakovina napustio SDP

Foto: Hina

BIVŠI SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina napustio je SDP, potvrđeno je Indexu.

U pismu koje je uputio vodstvu ustvrdio je kako je SDP postao stranka u kojoj se podmeće i spletkari, a Davoru Bernardiću poručio je da ga iznenađuje količina gluposti koju izgovori u saboru.

Jakovina, sada već bivši član slavonskobrodskog SDP-a, pismom je obavijestio stranačko vodstvo da s 18. prosinca 2017. izlazi iz stranke, a kao jedan od razloga navodi rezultat koji je na izborima u svibnju 2017. g. postignut u Slavonskom Brodu ističući da je on "katastrofalan i velika sramota za SDP" nakon što je SDP-ov kandidat  za gradonačelnika osvojio svega 7,09 posto glasova, a stranka s partnerima na listi za gradsko vijeće 10,13 posto ili tri od 25 vijećnika.

"To je uvjerljivo najlošiji izborni rezultat ikada", ističe Jakovina te proziva članove stranke za političku trgovinu u predstavničkim tijelima u Slavonskom Brodu, te uhljebljivanje stranačkih poslušnika u nadzorne odbore i upravna vijeća gradskih tvrtki.

Riječ je o izbornoj blamaži "Berinih dečki", ocjenjuje Jakovina koji šefa stranke Davora Bernardića proziva za izostanak  analize debakla na lokalnim izborima u Slavonskom Brodu i Zagrebu te za obračun protiv neistomišljenika.


"Ukratko, stranka se pretvorila u front gdje dominiraju gruba podmetanja i spletkarenja, koja su samo nastavak stvaranja jedne nezdrave i negativne atmosfere u stranci", ocjenjuje Jakovina.

Posebno se osvrće na prvi krug izbora za predsjednika i članove Predsjedništva i Gradskog odbora slavonskobrodskog  SDP-a, 16. prosinca, navodeći da je mjesec i pol prije redovnih stranačkih izbora imenovan potpredsjednik stranke Raiko Ostoiić za povjerenika brodskog SDP-a te raspuštena gradska organizacije stranke.

Vodstvo stranke optužuje za izborni inženjering - prekrajanje popisa članova stranke, izbacivanje "nepoželjnih" članova zbog neplaćanja članarine, primanje nepoznatog broja novih članova, uskraćivanje podataka svim sudionicima u izborima, plaćanje (navodno 100 kuna po glasu) pripadnicima romske nacionalne manjine koje se dovozilo kombijima na glasanje.

Ističe da su takve unutarstranačke prljavštine i metoda "blago rečene nedopustive (ili čak kriminalne) i nemaju nikakve veze sa socijaldemokracijom niti politikom uopće, već samo s osobnim probitkom i koristoljubljem nečasnih pojedinaca".

Sve to, piše Jakovina, dobro znaju članovi i simpatizeri brodskog SDP-a, to se komentira i među samim građanima i biračima koji to s gnušanjem kritiziraju, tako da bi i budući izborni rezultati mogli biti isti ili još lošiji.

Razlog je to, kaže, i što nakon gotovo 18 godina vrlo aktivnog članstva u SDP-u donosi odluku koju nikad nije mislio da će donijeti.

"Odlučio sam izaći iz SDP-a jer ne mogu dozvoliti da Brođani moje ime vežu uz djela i aktivnosti "Berinih dečki" i društva. Ne ostajem u stranci koja polako, ali sigurno gubi kompas i osjećaj za vrijednosti koje bi trebala zastupati", kaže Jakovina.

Za takav način rada izravno optužuje predsjednika stranke Davora Bernardića, navodeći da je ta ekipa njegov izbor i njegova odgovornost

"Možda sam previše kritičan, ali i meni kao i velikom broju naših birača nije jasno da to radiš uz odabir takvih nečasnih pojedinaca kao bliskih suradnika, istodobno se blamirajući pozivima i koketiranjem s Mostom", kaže Jakovina.

Bernardića proziva i za bespredmetne kritike za korupciju HDZ-ovih gradonačelnika dok mu Željko Sabo nakon odslužene zatvorske kazne za političku korupciju postaje predsjednik gradske organizacije u Vukovaru.

Proziva ga  i za "količinu gluposti" koju izgovara za saborskom govornicom, nebrigu i nedostatno uvažavanje  SDP-ovih gradonačelnika i načelnika općina te dopuštanje svojoj podobnoj ekipi da protiv tih kolega spletkare i podmeću kroz svoje prljave unutarstranačke igre.

Jakovina navodi i da se  još prije godinu dana sam povukao iz aktivne politike, vratio se u svoj rodni grad,  a sada i formalno izlazi iz stranke te poručuje i da svoj izlazak iz stranke neće medijski obrazlagati niti davati bilo kakve izjave.

Mandat u vladi obilježen aferama

Njegov mandat u Milanovićevoj vladi obilježen je aferama.

Tihomir Jakovina od 2009. godine do 2012. obnašao je dužnost načelnika Općine Bukovlje, da bi bio imenovan ministrom poljoprivrede u vladi Zorana Milanovića. Nakon samo godinu dana otkriveno da je Jakovina u isto vrijeme obnašao dužnost ministra te bio vlasnik i direktor tvrtke TJ-PROM. Proračunu i nekolicini vjerovnika ukupno je dugovao više od 150.000 kuna, što je okvalificirano kao sukob interesa.

Pod misterioznim okolnostima njegova poljoprivredna apoteka prodana je za cijenu od 400 tisuća kuna. Od tog iznosa podmireni su i svi dugovi tvrtke, a ostatak je Jakovina trebao dobiti u ratama. Govorilo se kako je riječ o popriličnom iznosu za jednu poljoprivrednu apoteku, no Jakovina je to demantirao tvrdeći da je riječ o "sjajnoj kupovini" i "dobroj prilici". Tvrtka s novim vlasnikom, nakon Jakovine, ni 2014. niti 2015. nije zabilježila nikakve prihode, a 2013. imali su dobit od svega 22 tisuće kuna.

Index je u studenom 2016. otkrio nesrazmjer primanja i imovine SDP-ovca Jakovine, ali nakon serijala tekstova o kupljenim nekretninama, bivši ministar umjesto odgovora najavio je tužbe protiv Indexa i novinara. Do nas nikada nije stigla ni tužba, ni demanti niti reagiranje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.