Jadrankamen ide u stečaj, radnici se spremaju preuzeti firmu: "Ovo je smrt za Orešara"

Foto: seebiz.eu

PREMA informacijama sa splitskog Trgovačkog suda, direktor Jadrankamena Vedran Vilović zatražio je pokretanje stečaja. Takvu je opciju najavio još prije dva mjeseca kada je doznao da je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu protiv njega podignulo optužnicu jer radnicima nije isplatio plaće. "Ako je tako, ja ću pokrenuti stečaj", instinktivno je reagirao Vilović, tvrdeći da plaće nije mogao podijeliti, jer na računu nema dovoljno novca.

Novinarima je Vilović ukratko objasnio da su stekli svi uvjeti za stečaj. Račun je blokiran 63 dana zbog duga od milijun kuna. Tvrtka više ne može nabaviti energente pa tako ne može ni nastaviti proizvodnju. Struja je isključena, obaveze koje stižu na naplatu neće se moći izvršiti...

"Stečaj predstavlja smrt Bruna Orešar"

Sindikalist Tonči Drpić ne može vjerovati da je Vilović zatražio stečaj.

"Jučer sam s njim razgovarao. Pitao sam ga zašto nije pokrenuo stečaj, a on mi je odgovorio da mu treba još pet, šest dana da prikupi dokumentaciju. Zato ja sumnjam da se radi o još jednom njegovom spinu. Nelogično bi bilo da predstavnik vlasnika zatraži stečaj, jer je to Orešarova smrt. On u stečajnom postupku gubi sva prava. Čudi me, jer to nije bio njegov interes. Oni su htjeli klesare preoblikovati u konobare i kuhare, a atraktivne terene iskoristiti za turizam", kaže sindikalist Drpić.

Radnici, otkriva Drpić, imaju drugu opciju. "Država je spremna zbog neplaćanja oduzeti koncesiju na iskorištavanje kamena, a mi se spremamo preuzeti firmu", tvrdi Drpić.

Orešar u krugu povlaštenih kojima je Porezna uprava dopustila da ne uplaćuju doprinose

Jadrankamen je već neko vrijeme u blokadi. Orešar je spadao u krug privilegiranih kojima je Porezna uprava Ivice Mladinea omogućila da godinama ne izvršavaju svoje obaveze tako da su ostali milijunski dugovi za doprinose radnika Jadrankamena, ali i Uzora, još jedne Orešarove tvrtke koja je završila u stečaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.