Jadranka Kosor opet ništa ne zna

JADRANKA Kosor opet kaže da ništa ne zna.

Nije znala što se događa u državi dok je Ivo Sanader bio premijer, a nije znala što se radi otkad je ona zauzela njegovo mjesto.

Na tvrdnje Damira Polančeca da mu je ravnatelj policije Oliver Grbić prije dvije godine predlagao progon oporbenih čelnika radi izjednačavanja krivnje, rezolutno je odgovorila: "Ako je i bilo takvog poziva ravnatelja policije, onda je to trebao odmah meni javiti i odmah me o tome obavijestiti. Za mene je pitanje zašto to nije učinjeno".

A za nas je pitanje što bi ona učinila s tom informacijom?

Vjerojatno isto što je učinila s informacijom koju je dobila od Sanadera prilikom preuzimanja dužnosti, da su na Carini spremljene torbe s prljavim novcem za stranačke potrebe. Dakle - ništa.

Kosor i torba puna para

Kao što tada nije prijavila ni Sanadera ni Barišića policiji, već je Torbaru naložila da donese torbu u Središnjicu gdje je novac prvo pospremljen u sef, a tek nakon što je banka odbila položiti sumnjiv novac na račun, predan Mladenu Bajiću, tako bi vjerojatno i prešutila Polančecovu prijavu. Šutnja je, naime, zlato.

I kad smo već kod Sanadera, premijerka je naglasila kako je njoj "osobno najzanimljiviji dio u kojem Damir Polančec govori o tome da se sastajao s bivšim premijerom i bivšim predsjednikom stranke u vrijeme kada on više nije obnašao nijednu državnu dužnost".

Ručkovi u Baltazaru

Nama je to isto najzanimljivije. I znate što je još zanimljivo? To da se u to isto vrijeme i premijerka sastajala sa Sanaderom. Ne samo po ručkovima u Baltazaru, nego i na stranačkim sjednicama gdje je Sanader kao počasni predsjednik HDZ-a sjedio na čelu stola i faktički upravljao strankom. To je toliko zanimljivo da bismo od same premijerke rado čuli nešto više o tome.

No, vratimo se na bit stvari. Na činjenicu da vladajuća stranka koristi policiju kako bi se nabacivala blatom na oporbene dužnosnike. Kako namješta kaznene prijave. Kako montira dokaze. Kako "izjednačava krivnju".

Ne vidim, ne čujem

Kosor o tome navodno nema pojma. Ali Slavko Linić nije jednom dreknuo da mu Karamarko i Grbić namještaju. I što je još važnije, nismo jednom gledali kako se iz HDZ-ovih saborskih klupa serviraju kaznene prijave ministrima Karamarku, Bošnjakoviću i Popijaču, a u razblaženoj verziji i ministru uprave Davorinu Mlakaru.

Sve to odvijalo se pred nosom Jadranke Kosor. Nisu joj valjda i na tim parlamentarnim aktualnim prijepodnevima odlutale misli kao što su joj lutale u svim ključnim trenucima u proteklih šest godina?

Koga briga za Grbića?

Ova afera ne smije završiti na smjeni Olivera Grbića. Njih se zapravo Karamarko i Kosor najlakše mogu riješiti, žrtvovati ravnatelja policije kako bi zaštitili sustav i nastavili s praksom koja će u predizbornoj kampanji tek uzeti maha.

Nitko normalan ne vjeruje da je Grbić namještao prijave na svoju ruku. One su vrlo ciljano i organizirano filtrirane kroz vladajuću stranku. I premda su sve te prijave, kako reče Linić, protiv lokalnih oporbenih dužnosnika - od Rijeke, preko Koprivnice do Velike Gorice - pale u vodu, njihova svrha ionako nije bila da odvedu do istine.

Ravnoteža na izborima, a ne u Remetincu

Njihova svrha nije stvaranje ravnoteže u Remetincu, nego u svijesti birača uoči predstojećih izbora. Zato se one pišu u Saboru, u direktnom televizijskom prijenosu. Zato su onako stupidne kao u slučaju Linićeve love u frižideru.

Važno je samo da se o istragama priča, a ne da se pomoći njih demonstrira obračun s korupcijom.

Da je to doista cilj, onda bi se već odavno privela kraju makar jedna od najmanje dvadesetak istraga protiv Milana Bandića. No, on je potreban HDZ-u, baš kao mu je nasušno potreban dojam da su oporbenjaci isti kao oni. I kao što mu je potreban dojam da se istinski bori protiv korupcije.

Što će nam Karamarko?

Tomislav Karamarko tvrdi da nije imao pojma što radi Oliver Grbić. Ako je to istina, postavlja se pitanje što će nam onda takav ministar policije? Bolje da ga nema.

To isto tvrdi i Jadranka Kosor. No, dok su te njezine priče još mogle proći prije dvije godine, danas za to nema šanse.

Danas se pod njezinim nosom i uz njezino odobrenje radi sve ono što je Grbić predlagao Polančecu prije nego što je ovaj izletio iz Vlade. Kosor to dobro zna. I to bi čak mogla biti jedina stvar koju zna.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.