"Ja sam bio taoc IS-a, oni se našeg jedinstva boje više od zračnih udara"

Foto: Hina

GUARDIAN je objavio osvrt francuskog novinara Nicolasa Hénina koji je proveo deset mjeseci kao zatočenik IS-a u Siriji. Hénin piše da je kao "ponosan Francuz" bio uznemiren događajima u Parizu, ali da nije šokiran ili u nevjerici.

"Ja sam 10 mjeseci proveo kao taoc Islamske države, i ja znam, zasigurno, da ih naša bol, naša patnja, naše nade i naši životi ne diraju. Oni su odvojeni svijet. Većina ljudi ih poznaje samo iz njihovih propagandnih materijala, ali ja sam vidio što je iza toga. Kroz vrijeme koje sam proveo u zatočeništvu, ja sam ih upoznao desetak, uključujući Mohammeda Emwazija (poznatijeg kao Jihadi John) koji je bio jedan od mojih tamničara. On mi je dao nadimak 'ćelavko'.

Ubojiti potencijal gluposti

Čak i sada, ja povremeno razgovaram s njima na društvenim mrežama, i mogu vam reći da je ono što mislite o njima rezultat njihovog marketinškog brendiranja i odnosa s javnošću. Oni sebe javnosti predstavljaju kao superheroje, ali izvan kamera su jadni na brojne načine: kao klinci na ulicama pijani od ideologije i moći. U Francuskoj mi kažemo - zli i glupi. Ja sam našao da su više glupi nego zli, ali to ne znači da treba podcijeniti ubojiti potencijal gluposti.

Svi oni obezglavljeni prošle godine su bili moji drugovi u ćeliji, moji tamničari su s nama igrali dječje igre – mentalno mučenje – govorili bi da će nas jednog dana pustiti i onda, dva tjedna kasnije, veselo obznanili: 'Sutra ćemo jednog od vas ubiti'. U prvih nekoliko navrata smo im vjerovali, ali nakon toga smo shvatili da su većinu vremena seratori koji se s nama zabavljaju.


Oni su provodili lažna smaknuća. Jednom su me omamili kloroformom, drugi put odigrali scenu dekapitacije. Gomila džihadista koji su govorili Francuski je vikala: 'Mi ćemo odrezati tvoju glavu, staviti je na tvoje dupe i postaviti video na YouTube'. Oni su imali mač iz antikvarnice. Oni su se smijali i igrali vrišteći i zabavljajući se. Čim su otišli ja sam se okrenuo drugom francuskom taocu i  počeo se smijati. Bilo je toliko apsurdno.

Mene je snažno pogodilo shvaćanje u kojoj su mjeri oni tehnološki povezani; oni vijesti prate opsesivno, ali sve što vide ide kroz njihove filtre. Oni su potpuno indoktrinirani, ovisni o svim vrstama teorija urota, nikad ne prihvaćajući kontradikcije.

Vjera u apokaliptični scenarij

Njih sve uvjerava da su na pravom putu, specifično, da je u tijeku apokaliptični scenarij koji će dovesti do sukoba između vojske muslimana iz čitavog svijeta i drugih, križara, Rimljana. Oni sve vide u tom smjeru. Posljedično, sve je to uz blagoslove Alaha.

Oni će u svojim vijestima i na društvenim mrežama bilježiti sve što prati njihov ubilački napad na Pariz, moja je pretpostavka da oni sad među sobom pjevaju: 'Mi pobjeđujemo'. Njih će očvrsnuti svaki znak pretjerane reakcije, straha, podijele, rasizma i ksenofobije; njih će privući svaki primjer ružnoće na društvenim mrežama.

U središtu njihovog pogleda na svijet je vjerovanje da zajednice ne mogu živjeti zajedno s muslimanima, njihove antene će svaki dan tražiti podršku za takav svjetonazor. Za njih su slike Nijemaca koji izražavaju dobrodošlicu migrantima posebno zabrinjavajuće. Kohezija, tolerancija – to nije nešto što oni žele vidjeti," piše Hénin čiji osvrt završava ocjenom da će se IS urušiti.

"IS će se urušiti, ali to će postići politika. U međuvremenu mi možemo puno toga učiniti nakon posljednjeg zvjerstva. Ključ je u snažnim srcima i otporu, jer to je ono čega se oni boje. Ja ih poznajem: oni očekuju bombardiranja. Ono čega se boje je jedinstvo".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.