Izvanredno stanje u Londonu: Požari haraju na najvrući dan ikad

Screenshot: YouTube/Independent

U LONDONU je proglašeno izvanredno stanje nakon izbijanja niza požara na travnjacima i niskom raslinju na najtopliji dan ikad zabilježen u Velikoj Britaniji. Požari su u nekim mjestima zahvatili i kuće.

Gradonačelnik Sadiq Khan rekao je da je Londonska vatrogasna brigada (LFB) pod golemim pritiskom te je pozvao građane da pripaze na svoju sigurnost dodavši da je situacija "kritična". 

LFB javlja da je poslao desetke vatrogasnih vozila kako bi gasili požare u gradu i okolici. 

"Požari se mogu brzo proširiti u vašem vrtu"

"Vatrogasci i dalje mogu zadovoljiti potrebe naših zajednica, ali nam proglašavanje izvanrednog stanja omogućuje da bolje fokusiramo svoje resurse", priopćili su iz LFB-a, a prenosi Reuters.

Khan je opisao ovu situaciju kao "kritičnu" i zamolio građane Londona da ovih dana ne prave roštilj u parkovima ili u svojim vrtovima, na terasama i balkonima.

"Nesreće se događaju i požari se mogu brzo proširiti u vašem vrtu, na podovima, u domovima i tako dalje", kazao je Khan za Sky News i dodao da u normalnim okolnostima vatrogasna služba primi između 300 i 350 poziva za pomoć, a da su danas do poslijepodneva primili više od 1600.

100 vatrogasaca se bori s požarom u Wenningtonu

Londonska vatrogasna brigada se bori s požarima u selu Wenningtonu, u londonskom okrugu. U mjestu koje ima oko 300 stanovnika, požar je zahvatio kuće. 

"Imamo 15 vatrogasnih vozila i oko 100 vatrogasaca koji se bore s požarom u Wenningtonu", objavio je LFB na Twitteru.

Pierre L'Aimable, koji je bio na mjestu događaja, rekao je za Sky News da je vatra bila ogromna i da je bilo puno crnog dima u zraku. 

"U blizini su staje za konje i vidjeli smo kako ih evakuiraju. Evakuirali su i ljude. Pokušavaju spasiti gomilu životinja. Mnogi ljudi koji su evakuirani stajali su uz cestu. Mogli ste vidjeti da su bili u blizini vatre jer im je odjeća bila uprljana. Mnogi od njih su bili uznemireni", rekao je L'Aimable.

Tijekom drugog požara u Dagenhamu dvije su osobe odvedene u bolnicu zbog posljedica udisanja dima.

 

Izdano crveno upozorenje za većinu Engleske

Podsjetimo, danas je u Velikoj Britaniji prvi put u povijesti izmjereno 40 Celzijevih stupnjeva, točnije 40.2°C. Ta je temperatura izmjerena na londonskom aerodromu Heathrow u 12:50.

Meteorološka služba izdala je crveno upozorenje za većinu Engleske, od Londona do Yorka i Manchestera. Zbog rekordnih temperatura su u Britaniji stali vlakovi, neke škole su zatvorene, a zoološki vrtovi svojim stanovnicima nude goleme ledene lizalice.

Britanija, koja inače muku muči s održavanjem prijevozničkih usluga u uvjetima ekstremne vrućine te velike hladnoće i snijega, proglasila je nacionalnu uzbunu nakon što je živa u termometrima premašila prijašnji rekord od 38.7 stupnjeva iz 2019. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.