Izračunajte koliko će vam porasti plaća zbog poreznih izmjena

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vjerojatno već znate da u 2024. ulazimo s nekoliko poreznih izmjena zbog kojih će se većini zaposlenika neto plaća povećati, čak i ako vam je bruto plaća ostala ista.

I naravno da vas najviše zanima spadate li vi osobno u kategoriju onih kojima će se plaća povećati ili ste nažalost u onoj manjini kojima se neto plaća ipak neće povećavati dokle god poslodavci ne podignu bruto plaću. Nadam se da će biti i takvih jer zbog povećanja troškova života svima bi dobro došla povišica.

Kako izračunati koliko će vam porasti plaća

Ono što je u mojoj moći jest da iskoristim svoje matematičko znanje i pomognem vam u boljem snalaženju s financijama. Zato sam zajedno s mojim studentom Leonom Vlašićem za vas izradio kalkulator koji će vam izračunati iznos neto plaće kakvu ćete dobivati u novoj godini, a to znači već u siječnju za svoj rad u zadnjem mjesecu 2023. Kalkulator je jednostavan za korištenje: u plave ćelije upisujete sljedeće podatke:

  • Općina/grad kojem ste do sada plaćali prirez
  • Vašu bruto plaću (piše na platnoj listi)
  • Ako imate djecu, uzdržavane članove i invalidnost.

U kalkulator unesite postotak djeteta ili uzdržavanog člana kojeg ste prijavili na svojoj poreznoj kartici. Najčešće se radi o iznosu 100%, ali neki roditelji dijele osobni odbitak za djecu na npr. 60% i 40%, jer tako plaćaju manje poreza. Ako imate više uzdržavanih članova, npr. dva, tada u rubriku uzdržavani član upišite 200%. Uzdržavani članovi su npr. vaši roditelji koji imaju vrlo nisku mirovinu ili dijete koje je nekad radilo, a sada više ne radi pa ste ga vratili na vašu poreznu karticu.

Ako imate invalidnost, onda je ne upisujete u postotku, već npr. recimo da i zaposlenik i njegovo dijete koje je prijavio na svoju poreznu karticu imaju invalidnost manju od 100%, onda u rubrici Invalidnost manja od 100% unesite broj 2 - dvije osobe.

Na slici možete vidjeti primjer Matije koji živi u Rijeci, ima bruto plaću 1500 eura i jedno dijete u cijelosti prijavljeno na svojoj poreznoj kartici. On je u prosincu dobio plaću za studeni u iznosu 1101.28 eura, a u siječnju 2024. dobit će 1119.36 eura. Radi se o povećanju od 18.08 eura, tj. 1.6 %.

Posebno obratite pažnju ako imate djecu ili uzdržavane članove na poreznoj kartici i ako vam se u rubrici NEISKORIŠTENI OSOBNI ODBITAK pojavi iznos veći od 0 eura. 

To znači da bi bilo dobro prebaciti dio osobnog odbitka za djecu na drugog roditelja. Tu vam pomaže besplatna mobilna aplikacija Toni Milun u kojoj se nalazi kalkulator Popodica. Nova verzija Popodice je u izradi i bit će dostupna krajem siječnja i pomoći će vam da ostvarite povrat preplaćenog poreza u 2023.

Kome se nažalost neto plaća neće povećati?

Neće se povećati nekim zaposlenicima koji imaju bruto plaću veću od 1300 eura i prijavljeno dvoje ili više djece ili invalidnost na svojim poreznim karticama i nisu do sada plaćali porez.

Evo dva najčešća primjera:

Ako imate dvoje djece na svojoj poreznoj kartici i bruto plaću od 1300 do 1369 eura, što odgovara neto plaći od 1040 do 1094 eura, vama se neto plaća neće povećati. Također se neće povećati onima koji imaju troje djece na svojoj poreznoj kartici i bruto plaću od 1300 do 1950 eura, što odgovara neto plaćama od 1040 do 1560 eura.

Kalkulator u kojem možete provjeriti hoće li se i koliko eura osobno vama povećati plaća preuzmite na ovom linku, a video s detaljnijim uputama pogledajte ovdje:

Do povećanja plaća za većinu zaposlenika dolazi uslijed četiri zakonske izmjene

Za kraj da navedemo zašto je došlo do povećanja neto plaća za većinu zaposlenika.

Prva zakonska izmjena odnosi se na one zaposlenike koji imaju najniže plaće, bruto do 1300 eura. Njima država preuzima dio uplata za 1. mirovinski stup tako da će onima s vrlo niskim plaćama neto plaća narasti i do 45 eura.

Druga izmjena je povećanje osobnih odbitaka. Svaki zaposlenik ima pravo na određeni dio dohotka ne platiti porez i to se naziva osobni odbitak. U 2023. radilo se o 530.90 eura mjesečno, dok je sada taj iznos povećan na 560 eura. Također ako imate djecu ili uzdržavane članove, i za njih je taj iznos povećan.

Treća izmjena je ukidanje prireza, a svaki grad ili općina mogli su samostalno odrediti stopu poreza na dohodak. Tijekom 2023. niža stopa poreza iznosila je 20% i na to su mogli dodati prirez. Viša stopa iznosila je 30%, ali vrlo mali dio zaposlenika imao je tako veliku plaću da bi plaćao dio poreza po toj višoj stopi. U 2024. gradovima i općinama omogućeno je čak da snize nižu stopu prireza ispod 20%. Neki gradovi i općine to su iskoristili na dobrobit svojih građana, a čak šest ih je smanjilo na svega 15%. To su Baška, Kapela, Molve, Punat, Stari Jankovci i Vrsi.

Napominjem da neki gradovi do petka 29. 12. još uvijek nisu prijavili nove stope poreza na dohodak pa se pretpostavlja da će iznositi 20% i 30%.

Četvrta izmjena odnosi se na one koji su imali vrlo visoke plaće, tj. na mali dio zaposlenika. Limit za koji se stopa poreza povećava s niže na višu stopu povećan je s 3981 eura na 4200 eura.

Više o poreznim izmjenama pročitajte u tekstu Branimira Perkovića na Indexu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.