Iznad Crnog mora su se sudarili ubojiti američki dron i moćni avion iz sovjetske ere

Foto: EPA

RUSKI borbeni zrakoplov oštetio je jutros propeler drona američkih zračnih snaga MQ-9 Reaper iznad Crnog mora. Oštećenje propelera prisililo je Amerikance da obore Reaper u međunarodnim vodama u Crnom moru. Radilo se o koliziji između moćne američke bespilotne letjelice i ruskog vojnog aviona iz sovjetskog razdoblja. 

MQ9-Reaper

MQ9-Reaper je jedna od najsmrtonosnijih bespilotnih letjelica ikad napravljenih. To je daljinski upravljana bespilotna letjelica koja se koristi za nadzor i izviđanje, kao i za misije napada. Letjelica je izazvala brojne kontroverze jer je korištena u američkim protuterorističkim operacijama diljem svijeta. 

Radi se o vrlo vrijednom dronu za izviđanje koji sadrži puno vrhunske tehnologije, za koju SAD ne želi da padne u ruske ruke, piše Guardian. Budući da je dron očito pao u međunarodnim vodama, Sjedinjene Države će ga željeti brzo vratiti. Navedeni dron može biti opremljen projektilima, ali američko zapovjedništvo je reklo kako ih srušeni dron nije imao.

Su-27

Borbeni avion Su-27 izum je iz sovjetske ere, izvorno napravljen 1982. godine kako bi se suprotstavio moćnoj američkoj zrakoplovnoj tehnologiji. Naoružan je topom od 30 mm i sposoban je ispaliti niz projektila, raketa i bombi. Verzijama Su-27 navodno su letjele obje zaraćene strane u Ukrajini.

Iako su najraniji primjerci aviona Su-27 smatrani inferiornijima u odnosu na F-15, glavni dizajner Mihail Simonov postupno je unaprijedio avion. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.