Izlazne ankete u Britaniji: Konzervativci vode, laburisti odmah iza, nitko nema većinu

DANAS ujutro u 7 sati po lokalnom vremenu otvorena su birališta u Velikoj Britaniji. Na nikad neizvjesnijim izborima Britanci odlučuju hoće li nakon 13 godina s vlasti smijeniti laburiste i njihova sadašnjeg vođu Gordona Browna iseliti iz Downing Streeta. Osim parlamentarnih, održavaju se i lokalni i oćinski izbori.

Po izlaznim anketama BBC-a, Sky Newsa i ITV Newsa predviđa se parlament bez većine, s konzervativcima na vrhu. Konzervativna stranka ima 307, Laburistička 225, Liberalno demokratska 59, a ostali 29.

U proteklih mjesec dana vodila se žestoka kampanja koja je obilježena i prvim televizijskim sučeljavanjem ikada održanim u Velikoj Britaniji. U sučeljavanjima su sudjelovali vođa laburista Gordon Brown, konzervativaca David Cameron i liberalnih-demokrata Nick Clegg.

Po dosadašnjim podacima, čini se da će ukupni odaziv biti iznad 61 posto, što ukazuje na veliki interes javnosti za ovim izborima. To je isto kao i na prošlim izborima, ali je dobra vijest s obzirom na trend sve slabijeg odaziva na izbore na Zapadu.

Cameron vodi, Brown i Clegg za petama

Preko 44 milijuna ljudi registrirano je za glasanje, a birat će se između gotovo 4,150 kandidata u 649 biračkih okruga. Birališta se zatvaraju u 23 sata, prvi rezultati trebali bi početi dolaziti oko 23,15, ali ne očekuje se da će se jasna slika dobiti do sutra.

Velika većina biračkih mjesta prebrojavat će glasove tijekom noći, a njih dvadesetak neće početi do 10 sati sutra ujutro. Na izbore je izašlo 15.785 kandidata.

Favorit Cameron je glasao u 10.30 ujutro, a Brown i Clegg, koji po anketama vode žestoku bitku za drugo mjesto, glasali su u roku od sat vremena nakon njega.

Iako se točni podaci s birališta još uvijek ne znaju, kladioničari su rekli da su primili rekordni broj oklada na izbore, oko 25 milijuna funti. Jedna osoba uložila je čak 5.000 funti na pobjedu laburista, a u slučaju pobjede to bi moglo biti unosno. Omjer za pobjedu Brownove stranke je 14 prema 1.

Rušenje dvostranačja

Ovi izbori su zanimljivi i zato što se, nakon četiri desetljeća, u trku za ministarska mjesta ozbiljnije uključila stranka Liberalnih demokrata te time srušila dvostranačje koje je dugo vremena vladalo britanskom politikom.

Kampanju je jedinim ozbiljnijim gafom obilježio vođa laburista Gordon Brown koji je, ne znajući da mu je televizijski mikrofon još uvijek uključen, ženu s kojom je razgovarao nazvao zadrtom. Nakon toga se ženi javno ispričao, no pitanje je koliko mu je to mnogo pomoglo u dojmu koji je ostavio.

Hoće li Cameron dobiti natpolovičan broj glasova

Glavni favorit izbora je David Cameron i njegova Konzervativna stranka te većina analitičara tvrdi kako bi trebao osvojiti najveći broj mjesta u parlamentu, no ključno je pitanje hoće li imati natpolovičan broj zastupnika. Ukoliko se ne dogodi takav scenarij, stranke će morati pregovarati o sastavljanju većine, što se u Velikoj Britaniji, zbog dvostranačja, već dulje vrijeme nije dogodilo.

Birališta u Velikoj Britaniji zatvorena su 22 sata po lokalnom vremenu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.