Istraživanje prihvaćenosti: Srbima najnesimpatičniji Albanci i Hrvati

FAKULTET za kulturu i medije beogradskog Sveučilišta Megatrend i kompanije za istraživanje tržišta i javnog mnijenja "TNS Medium Galup", koje su danas objavili srpski mediji, navodi kako su među građanima Srbije posljedice nedavnih ratnih sukoba još i te kako prisutne.

Istraživanje "Bliskosti i distance u srpskom društvu i strahovi građana na kraju prve decenije 21. vijeka" rađeno je na uzorku od 2.400 građana Srbije starijih od 18 godina, a rezultati pokazuju da je još uvijek "izražena etnička distanca".

Na ljestvici prihvaćenosti, odnosno odbojnosti, mjerenoj ocjenama od plus pet do minus pet, Srbi su dobili ocjenu 3,4, Albanci imaju minus 3,3, Hrvati minus 2,0, Mađari minus 1,6, dok Romi, dok su Muslimani Bošnjaci i Makedonci dobili ocjenu minus 1,3.

Za građane Srbije najmanje daleki i odbojni su Crnogorci sa ocjenom minus 0,5 i Makedonci sa minus 0,1. Od velikih naroda za građane Srbije su najprihvatljiviji Rusi sa ocjenom 0,9, Talijani 0,3 i Japanci 0,2, dok najveća odbojnost vlada prema Amerikancima, koji su zavrijedili ocjenu minus 2,5, i Englezima sa minus 2,00, Iza njih su Nijemci sa ocjenom minus 1,8, Kinezi minus 1,2 i Francuzi minus 1,0.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.