Ispuštanje CO2 u energetskom sektoru na rekordnoj razini u 2021.

Foto: EPA

KOLIČINA ispuštenog ugljikova dioksida u energetskom sektoru skočila je lani najviše dosad, zbog svjetskog gospodarskog oporavka i povećane upotrebe ugljena, priopćila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Energetika, sektor koji proizvodi najviše stakleničkih plinova, imala je porast emisija od šest posto u 2021., dosegnuvši 36.3 gigatone, što je "najviša razina dosad", navodi IEA u priopćenju.

Godišnji skok od šest posto

Ispuštanje CO2 u energetici smanjilo se između 2020. i 2021. za 5.2 posto, što još nikad nije zabilježeno, zbog utjecaja pandemije covida-19. No godišnji skok za šest posto, kakav još nije viđen, znak je ubrzanog oporavka gospodarstva.

Takva količina emisija, koja premašuje raniji rekord iz 2019., uvelike se može pripisati vremenskim prilikama i naglom skoku cijene plina, što je mnoge zemlje nagnalo da se okrenu ugljenu, i to unatoč neviđenom rastu obnovljivih izvora energije.

Udio ugljena u tom porastu je 40 posto, s povijesnom razinom od 15.3 milijarde tona CO2. I plin je premašio razinu iz 2019., sa 7.5 milijardi tona. Nafta je pak s 10.7 milijarda tona ispod razine iz vremena prije pandemije, uglavnom zbog sporog oporavka prometnog sektora, napose zračnog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.