Ispraćeni posmrtni ostaci 14 žrtava genocida u Srebrenici. U četvrtak će ih pokopati

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida u Srebrenici, što su ga 1995. nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, ispraćeni su danas iz mrtvačnice u mjestu Visoko kako bi 11. srpnja bili pokopani na memorijalnom groblju u Potočarima.

Kolona vozila s posmrtnim ostacima prošla je kroz Sarajevo gdje se, kao i svih ranijih godina, zaustavila pred sjedištem Predsjedništva BiH. Tamo su počast ubijenima odali građani te brojni političari, uključujući članove državnog vrha te visokog predstavnika Christiana Schmidta i američkog veleposlanika Michaela Murphyja.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović kazao je novinarima kako je trajna obveza sjećati se jedinog genocida počinjenog na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

"Sudske presude kojima je to utvrđeno nitko ne može izbrisati iz povijesti čovječanstva", kazao je Bećirović podsjećajući da je to potvrdila i Opća skupština UN-a svojom rezolucijom od 23. svibnja.

Još uvijek se traga za tijelima tisuću nestalih

Najmlađa srebrenička žrtva koja će u četvrtak, tijekom obilježavanja 29. obljetnice genocida, biti pokopana u Potočarima je Beriz Mujić, koji je imao 17 godina kada je ubijen 1995. godine. Njegovi su posmrtni ostaci pronađeni tek 2023. u jednoj masovnoj grobnici, a bit će pokopan uz svog brata Hazima, čiji su ostaci pronađeni ranije i od 2013. leže u Potočarima.

Ostaci nekih drugih žrtava koji će biti pokopani u četvrtak na pokapanje su čekali i po dva desetljeća jer su se članovi obitelji nadali kako će biti pronađeni i drugi dijelovi njihovih skeleta, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH (INO) Emza Fazlić.

Razbacane koštane ostatke iste osobe forenzičari nalaze u odvojenim masovnim grobnicama, često udaljenim i desetke kilometara. Rezultat je to nastojanja vlasti bosanskih Srba da nakon rata prikriju tragove masovnih zločina, zbog čega su prvotne masovne grobnice prekapali i potom ostatke tijela prevozili na druge lokacije kako bi omeli nastojanja da se pronađu i identificiraju osobe prijavljene kao nestale.

U Srebrenici i na drugim grobljima do sada je pokopano nešto manje od sedam tisuća žrtava srebreničkog genocida, a za tijelima njih oko tisuću i dalje se traga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.