Iranske vlasti: Pristajemo samo na inspekcije predviđene nuklearnim sporazumom

Ilustracija: EPA

IRAN neće dopustiti inspekcije izvan onoga što je predviđeno nuklearnim sporazumom iz 2015., rekao je čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju, dok se SAD priprema odgovoriti na prijedlog oživljavanja nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama.

"Predani smo inspekcijama u okviru nuklearnog sporazuma koje su povezane s nuklearnim ograničenjima koja smo prihvatili u prošlosti. Niti jedna riječ više, niti jedna riječ manje", kazao je Muhamed Aslami, čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju u videu koji su objavili državni mediji.

Visoki američki dužnosnik rekao je Reutersu u ponedjeljak da je Iran odustao od nekih od svojih glavnih zahtjeva za oživljavanje sporazuma, uključujući inzistiranje da međunarodni inspektori zaključe neke istrage o iranskom nuklearnom programu.

Zbog toga se činilo da je sporazum sve izgledniji, ali Eslami je, kako izgleda, iznio suprotno stajalište. Kazao je da bi istrage trebale biti zaključene "prije dana implementacije", ako se oživi nuklearni sporazum iz 2015., objavila je državna novinska agencija IRNA.

Washington namjerava uskoro odgovoriti na nacrt sporazuma Europske unije o oživljavanju nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015., koji je napustio bivši američki predsjednik Donald Trump, tvrdeći da on ne obuzdava dovoljno iranski nuklearni program.

Neobjašnjivi tragovi uranija

Iran inzistira na tome da se nuklearni pakt može spasiti samo ako Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) odustane od svojih tvrdnji o nuklearnom programu Teherana. Washington i druge zapadne sile smatraju da je zahtjev Teherana izvan okvira razgovora o oživljavanju sporazuma.

U lipnju je vijeće guvernera UN-ovog nuklearnog nadzornog tijela koje čini 35 zemalja velikom većinom donijelo rezoluciju koju su izradile Sjedinjene Države, Francuska, Britanija i Njemačka, a kojom se kritizira Iran jer nije uspio objasniti tragove uranija pronađene na tri neprijavljena nalazišta.

Danas je Eslami ponovio iransku tezu da su izvor tvrdnji o neobjašnjivim tragovima uranija prognani iranski disidenti i iranski najveći neprijatelj Izrael, izvijestila je IRNA. Kao odgovor na rezoluciju, Iran je dodatno proširio svoje podzemno obogaćivanje uranija instaliranjem učinkovitijih naprednih centrifuga i uklanjanjem praktički sve opreme IAEA-e za praćenje, instalirane prema sporazumu iz 2015.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.