Iran svojim saveznicima u regiji naredio: "Pripremite se za rat"

Foto: EPA

NAJISTAKNUTIJI iranski vojni zapovjednik nedavno se u Bagdadu sastao sa zapovjednicima iračkih šijitskih milicija i naredio im da se "pripreme za posrednički rat", javlja The Guardian.

Pozivajući se na dva viša obavještajna izvora, The Guardian izvještava kako je Kasem Sulejmani, zapovjednik moćne postrojbe Kuds Iranske revolucionarne garde, prije tri tjedna sazvao milicije koje podržava Iran.

Nije jasno je li iransko mobiliziranje bliskoistočnih saveznika povezano s tvrdnjama američkih dužnosnika da se Iran priprema za napade protiv američkih ili savezničkih vojnih i komercijalnih ciljeva, što Pentagon i Bijela kuća navode kao razlog za žurno slanje nosača aviona i strateških bombardera B-52 u regiju. 

Velika Britanija je jučer također povećala objavljeni stupanj prijetnje za svoje snage u Iraku. SAD je pak evakuirao neesencijalno diplomatsko osoblje iz veleposlanstva u Bagdadu i konzulata u kurdskom Erbilu te povećao status prijetnje u vojnim bazama u Iraku. 

Iran ima saveznike u Iraku, Siriji, Libanonu, Jemenu, Palestini...

Sulejmani se i ranije redovito sastajao sa zapovjednicima brojnih šijitskih paravojski u Iraku u posljednjih pet godina. No ton ovog sastanka bio je drukčiji, kaže jedan izvor za The Guardian: "To nije bio baš poziv na rat, ali nije bilo ni daleko."

Sastanak je izazvao žustru diplomatsku aktivnost između američkih, britanskih i iračkih dužnosnika koji se sada pribojavaju da bi upravo Irak mogao postati arena sukoba između Irana i SAD-a.

Zapovjednici svih šijitskih paravojnih postrojbi, koje imaju zajednički naziv Narodne mobilizacijske jedinice, bili su na sastanku sa Sulejmanijem u Bagdadu, tvrde obavještajni izvori. 

Elitna postrojba Kuds kojom zapovijeda Sulejmani zadužena je upravo za inozemne vojne akcije Iranske revolucionarne garde, a posljednjih je nekoliko godina itekako aktivna u Iraku i Siriji, gdje je pomogla režimu Bašara al-Asada poraziti pobunjenike u većem dijelu zemlje. Uz prisutnost u ove dvije zemlje i u Libanonu preko Hezbollaha, Iran je prema nekim analitičarima ostvario svoj dugo željeni cilj kontrole nad geostrateški bitnim koridorom od Teherana do Beiruta, odnosno Mediterana.

Iran podržava i pobunjene Hutije u Jemenu, koji ratuju protiv međunarodno priznate vlade koju pak vojno podržavaju Saudijska Arabija i neke druge sunitsko muslimanske zemlje. Iran i Hezbollah u Palestini pak podržavaju Islamski džihad, terorističku skupinu koja je još radikalnija od Hamasa i koju je SAD također okrivio za nedavne raketne napade na Izrael. 

Posljednjih dana napadnuti saudijski tankeri i naftovodi

>> Četiri tankera napadnuta u Emiratima. Je li svjetska opskrba naftom ugrožena?

U nedjelju su strahovi od iranskih napada dodatno produbljeni kada su četiri tankera - dva saudijska, jedan emiratski i jedan norveški - oštećeni u sabotaži u luci u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u neposrednoj blizini strateški važnog Hormuškog tjesnaca.

U ponedjeljak su pak dronovi kojima su upravljali iranski saveznici Hutiji napali dva saudijska naftovoda. Saudijski mediji jučer su pozvali na "kirurški precizne udare" protiv iranskih meta kao odgovor na ove sabotaže, a saudijski dužnosnici poručili su Washingtonu kako očekuju da će raditi u njihovom interesu. 

>> Dronovi puni eksploziva napali crpilište nafte u Saudijskoj Arabiji

Dodatni izvor zabrinutosti je vijest da je konvoj iranskih projektila navodno uspješno prevezen preko iračke provincije Anbar u Siriju, gdje je uskladišten u Damasku. Ovaj je transfer navodno promaknuo i američkim i izraelskim obavještajcima, iako je Izrael u protekle tri godine otkrio i zračnim udarima uništio na desetke iranskih isporuka projektila u različite sirijske vojne baze.

U Siriji su i iranski i američki saveznici, iako na suprotnim stranama, sudjelovali u borbi protiv Islamske države, iako su upravo američki saveznici iz Sirijskih demokratskih snaga oslobodili tzv. prijestolnicu ISIS-a, Raku, i u ožujku izvojevali konačnu pobjedu nad ovom terorističkom organizacijom. U Iraku je pak situacija još kompliciranija jer su se iranski saveznici iz Narodnih mobilizacijskih jedinica borili protiv ISIS-a zajedno s regularnom iračkom vojskom i kurdskim Pešmergama, uz izravnu zračnu podršku SAD-a.

Ove dominantno šijitske paravojne jedinice u međuvremenu su integrirane u iračku vojsku, ali i dalje ih sponzorira upravo Iran. 

Zanimljivo je, međutim, da je ovog tjedna britanski general osporio tvrdnje Trumpove administracije da od Irana dolazi neposredna prijetnja. Ipak, britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt objavio je na Twitteru kako Britanci dijele "istu procjenu povišene prijetnje koju predstavlja Iran" te da blisko surađuju s SAD-om po tom pitanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.