Iran: SAD nije ni spreman ni sposoban za rat protiv nas

Foto: EPA

VRHOVNO iransko vijeće sigurnosti umanjilo je važnost američke odluke o slanju nosača zrakoplova i bombardera na Bliski istok i smatra da je to samo "psihološki rat" protiv Irana, prenijela je u utorak poluslužbena novinska agencija Tasnim. 

Napetosti rastu uoči godišnjice američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma što ga je 2015. šest svjetskih sila sklopilo s Iranom. Teheran je k tomu neslužbeno objavio da će aktivirati dio svog nuklearnog programa zamrznutog prema odredbama toga sporazuma iz kojeg se ne kani povući.

Poslan nosač zrakoplova

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton objavio je u nedjelju da SAD šalje nosač zrakoplova  Abraham Lincoln i bombardere na Bliski istok. Dan poslije ministar obrane Patrick Shanahan objavio je da je slanje odobrio zbog "uvjerljive prijetnje snaga iranskoga režima", ali nije objasnio na kojim se obavještajnim podacima temelji ta odluka.

"Boltonova je izjava nespretno korištenje događaja koji se već zbio u svrhu psihološkog rata", rekao je glasnogovornik Vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti Keyvan Khosravi i objasnio da je nosač zrakoplova, ima tome već više tjedana, uplovio u Mediteran.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif napisao je na Twitteru da "ako se SAD i klijenti ne osjećaju sigurnima, to je jer ih narod u regiji prezire - i neće im pomoći ako za to okrive Iran". 

"Čini se da se raspoređivanje (borbene skupine) provodi po redovitom rasporedu američke mornarice, a Bolton sada time samo pokušava trgovati", izvijestila je ranije iranska državna televizija.

"Ni spremne ni sposobne"

Vojni savjetnik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija ocijenio je da Sjedinjene Države "nisu ni spremne ni sposobne" za vojnu akciju protiv Irana, izvijestila je novinska agencija ISNA. 

Brigadni general Hosein Dehgan rekao je da će Washington teško uvjeriti svjetsko mnijenje i države u regiji u opravdanost rata protiv Irana i teško će mobilizirati sredstva za takav sukob. 
Iranski tisak i komentatori odbacili su američku objavu kao "blef" i "šuplju retoriku".

Međutim, kako nervoza verbalnog rata raste, iranska valuta opet je pala u utorak, pokazuju podaci s burze. 

Iranski rijal je pao na 154,000 za dolar u utorak, a dan ranije iznosio je 150,500 i tako je na najnižoj vrijednosti od listopada 2018., prema portalu Bonbast.com.

Ukidanje izuzeća

Prošli tjedan je američki predsjednik Donald Trump objavio da ukida izuzeća za zemlje koje su unatoč sankcijama mogle nastaviti kupovati iransku sirovu naftu. Trump planira iranski naftni izvor svesti na nulu kako bi dotukao iransko gospodarstvo. Washington je k tomu na popis terorističkih organizacija uvrstio iransku elitnu vojnu formaciju Čuvare revolucije. 

Iran je prošli mjesec rekao da je spreman na američku odluku o ukidanju izuzeća za uvoz nafte, koje su do 1. svibnja uživale Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Turska, Italija, Grčka. Najavio je da će on odgovoriti zatvaranjem Hormuškog tjesnaca, ključnog prolaza za trgovinu nafte jer se njime odvija 30 posto svjetskog transporta nafte.

Premda ni Shanahan ni Bolton nisu iznijeli pojedinosti o obavještajnim podacima, drugi američki dužnosnici rekli su za Reuters da postoje "višestruke,  uvjerljive prijetnje" Irana američkim snagama na kopnu, uključujući i one u Iraku, i na moru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.