Iran pustio u rad nuklearnu elektranu Bushehr

IRAN je, u skladu sa ranijim najavama, tijekom današnjeg dana uz pomoć ruskih nuklearnih stručnjaka i službeno pokrenuo prvu nuklearnu elektranu Bushehr na jugu zemlje.

Ulaganjem gorivih ćelija u reaktor nuklearka je svečano puštena u rad, a pokretanju procesa punjenja reaktora prisustvovao je i prvi čovjek iranskog nuklearnog projekta Ali Akbar Salehi, koji je novinarima izjavio kako je današnje puštanje elektrane u rad "najveći simbol iranskih mirnodopskih nuklearnih aktivnosti, unatoč svim pritiscima sa Zapada, sankcijama i preprekama na razvojnom putu".

Bushehr se gradi već 30 godina i njezina je tehnologija već odavno zastarjela

Strani mediji prenose kako su iranske službene vlasti današnji dan okarakterizirale "velikom pobjedom Islamske republike protiv njezinih neprijatelja", no neki stručnjaci upozoravaju kako Iran poprilično pretjeruje i preuveličava važnost novootvorene elektrane, jer je Bushehr, kako tvrde, zastarjela nuklearka čija je izgradnja počela prije više od 30 godina i koja iranskoj energetskoj mreži neće pridonositi onoliko koliko se to najavljuje.

Naime, radove na izgradnji nuklearke Bushehr na obali Perzijskog zaljeva započelo je još 70-ih godina prošloga stoljeća nekoliko njemačkih kompanija, no one su se nakon Islamske revolucije 1979. godine, potaknute američkim embargom na izvoz visoke tehnologije u Iran, povukle iz posla. Nakon gotovo 20 godina mirovanja, posao dovršenja nuklearke 1998. godine preuzeli su ruski stručnjaci, a njezino pokretanje konačno je uslijedilo nakon gotovo trogodišnjeg odlaganja i probijanja ranije najavljenih rokova dovršetka.

Zapad konačno priznao pravo Iranu na korištenje nuklearke zu civilne svrhe

Prema ranijim izjavama ruskih i iranskih nuklearnih stručnjaka, Rusija će nadzirati rad nuklearke, zadužena je za isporuku goriva, a pružila je i garancije da će kompletne količine istrošenog goriva preuzeti i vratiti u Rusiju. Te su garancije donekle umirile Zapad, koji vjeruje da se, sve dok je nuklearka u rukama ruskih stručnjaka, istrošeno gorivo neće iskoristiti za proizvodnju nuklearnog oružja.

Stoga su i SAD, Velika Britanija i ostali zapadni saveznici povodom današnjeg puštanja nuklearke Bushehr u rad poslali Teheranu daleko miroljubivije poruke od dosadašnjih, izjavivši kako iransko nuklearno postrojenje „nije prijetnja širenju nuklearnog naoružanja“, te da Zapad poštuje iransko pravo na miroljubivo korištenje nuklearne energije u civilne svrhe. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.