Iran osudio odluku Britanije o povećanju broja nuklearnih bojnih glava

Foto: EPA

IRANSKI ministar vanjskih poslova u utorak je ismijao najavu britanskog premijera Borisa Johnson da planira povećati zalihe nuklearnih bojnih glava dok istodobno London redovito izražava zabrinutost zbog navodnog iranskog razvoja atomskog oružja.

"Krajnje licemjerno da je Boris Johnson zabrinut jer je Iran razvio nuklearno oružje. Istog dana on objavljuje da će njegova zemlja povećati vlastite zalihe nuklearnog oružja", napisao je Mohammad Javad Zarif na Twitteru.

"Suprotno od UK-a..., Iran vjeruje da su nuklearno i sve WMD (oružje za masovno uništenje) barbarizam i da moraju biti uništeni", rekao je Zarif.

Johnson je nešto ranije u utorak objavio da će Britanija povećati zalihe nuklearnih bojnih glava za više od 40 posto radi postizanja veće sigurnosti u rizičnom globalnom okruženju i suočavanju s novim tehnološkim prijetnjama.

Novi pregovori

Zbog opasnosti iz država koje posjeduju nuklearno oružje, država u nuklearnom usponu te onih koje potiču nuklearni terorizam, Britaniji je nuklearno oružje potrebno radi odvraćanja, kako bi zajamčila vlastitu i sigurnost saveznika, objavio je London. 

Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Europska unija pokušavaju dovesti Iran i Sjedinjene Države ponovno za pregovarački stol, što bi bio prvi korak prema obnovi nuklearnog sporazuma koji je šest sila sklopilo s Iranom 2015. godine.

Bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano je povukao SAD iz tog sporazuma kojim se Iran obvezao odreći razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Usto je SAD Iranu obnovio sankcije te Teheran povratak pregovorima uvjetuje njihovim ukidanjem, a SAD i zapadne zemlje traže da prvo Iran počne ponovno poštovati sve odredbe sporazuma iz kojeg se i on postupno povlačio, posebice povećanjem razine obogaćivanja uranija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.