Iran osudio na smrt još četiri prosvjednika

Foto: Shutterstock

JOŠ četiri osobe osuđene su na smrt u vezi s protuvladinim prosvjedima u Iranu, prenosi BBC. Sada je od nedjelje ukupno pet osoba osuđeno na smrt u Iranu. "Sudovi u Teheranu otkrili su da je jedan od neimenovanih optuženika udario i ubio policajca svojim automobilom", objavila je pravosudna novinska agencija Mizan.

Navodi se da je drugi izbo zaštitara, a treći pokušao blokirati promet i "širiti teror". Četvrti prosvjednik osuđen je za napad nožem, izvijestio je jučer Mizan. Aktivisti za ljudska prava osudili su smrtne presude. Na presude se može uložiti žalba, a aktivisti kažu da su presude rezultat nepoštenih suđenja.

"Prosvjednici nemaju pristup odvjetnicima u fazi ispitivanja, podvrgnuti su fizičkoj i psihičkoj torturi kako bi dali lažna priznanja te im se izriču kazne na temelju priznanja", rekao je za AFP Mahmood Amiry-Moghaddam, direktor Iran Human Rightsa sa sjedištem u Norveškoj.

HRANA: Uhićeno gotovo 16.000 prosvjednika

Prema novinskoj agenciji boraca za ljudska prava HRANA, koja ima sjedište izvan Irana, najmanje je 348 prosvjednika ubijeno, a uhićeno ih je 15.900. Iranski čelnici protuvladine prosvjede nazivaju "nemirima koje podupire inozemstvo". 

Vjeruje se da se najmanje 15 zatvorenika suočava s optužbama za koje slijedi smrtna kazna. Prosvjedi predvođeni ženama protiv klerikalne vladavine izbili su prije tri mjeseca nakon smrti u pritvoru Mahse Amini, 22-godišnjakinje koju je privela policija za moral zbog navodnog kršenja strogih pravila o nošenju hidžaba.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.