Iran kaže da su nastavili s obogaćivanjem urana, reagirao SAD

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden rekao je u petak kako iransko povećanje pročišćavanja uranija na razinu od 60 posto ne pomaže rješavanju problema, no izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Iran još uvijek u neizravnim razgovorima sa SAD-om o obnovi suglasnosti o nuklearnom sporazumu iz 2015.

Iran je u petak objavio da nastavlja s obogaćivanjem uranija do razine od 60 posto, najviše do sada, čime je na korak do 90 posto kada je riječ o razini korištenja kao oružja, u tvornici Natanz, u kojoj se ranije ovog tjedna dogodila eksploziju za koju Iran optužuje Izrael.

"Ne podupiremo i ne mislimo da pomaže to što Iran kaže da će nastaviti obogaćivati do 60 posto", rekao je Biden novinarima tijekom zajedničke konferencije za medije s japanskim premijerom Yoshihideom Sugaom.

"Unatoč tome zadovoljni smo da se Iran složio sudjelovati u razgovorima - indirektnim - s nama i našim partnerima o tome kako napredovati i što je potrebno za povratak u nuklearni sporazum... bez traženja koncesija koje mi ne želimo napraviti", dodao je Biden.

Iran ne negira da želi nuklearno naoružanje

Iran je proteklih mjeseci podignuo obogaćivanje uranija na 20 posto, na razinu na kojoj se smatra iznimno bogatim i što je značajan korak prema razini na kojoj može postati oružje.

Sporazum iz 2015. sa svjetskim silama kojim se ograničavaju iranske nuklearne ambicije u zamjenu za ukidanje sankcija govorio je o čistoći uranija na razini 3.67 posto. Iran negira da želi razviti nuklearno oružje.

Upitan o tome nije li ovaj potez Irana znak da se ne misli ozbiljno vratiti u sporazum Biden je kazao kako se i dalje vode razgovori te da je preuranjeno govoriti o tome kakav će biti rezultat.

Predstavnici Irana i svjetskih sila zajedno su na sastanku u Beču na kojemu žele spasiti nuklearni sporazum iz 2015., koji je prije tri godine jednostrano napustio tadašnji američki predsjednik Donald Trump, što će odluka o daljnjem obogaćivanju uranija umnogome otežati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.