Irak: Eksplozija u gradu Ramadiju ubila najmanje 10 osoba

NAJMANJE  je 10 osoba poginulo, a još 15 ih je teško ranjeno u eksploziji bombe u iračkom gradu Ramadiju u zapadnoj provinciji Anbar, potvrdili su irački policijski izvori.

Prema pisanju britanskog BBC-a, bomba je eksplodirala na kontrolnoj točki u blizini vladinih ureda, a među poginulima su i četiri policijska službenika i jedna djevojčica.

Razina nasilja u Iraku posljednjih tjedana rapidno raste kako se približavaju opći izbori, raspisani za ožujak, a grad Ramadi sve je češća meta napada.

U dva takva napada, koji su se dogodili prošloga kolovoza, a potom ponovno u prosincu, ubijeno je gotovo 50 osoba, a više desetaka ih je ranjeno.

Razlog čestih napada na Ramadi leži u činjenici da su službene sunitske vlasti, koje su u pokrajini Anbar u većini, sve do prije dvije godine dobro surađivale s militantnim organizacijama u tom dijelu Iraka.

No tada su se naglo okrenuli protiv militanata i započeli tješnju suradnju s iračkim vladinim snagama i američkim vojnim trupama, što je vrlo vjerojatno potaknulo militante na osvetničke akcije, pokrenute nakon dužeg perioda relativnog mira.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.