Iračani: Ovdje nitko ne sumnja da Amerika podržava IS

Foto: Američki tajnik za obranu Ashton Carter

NA PRVIM linijama fronte protiv Islamske države vlada duboka sumnja u vanjsku politiku Sjedinjenih Američkih Država. Irački borci kažu da su vidjeli videozapise u kojima američki helikopteri isporučuju pošiljke oružja islamisitičkim militantima. Mišljenje da postoji tajni sporazum između Amerikanaca i IS-a je široko prihvaćeno i uvriježeno, piše Washington Post.  

Iračani koji su vidjeli video materijale ili čuli priče, dolaze do istog zaključka, SAD koristi i podržava IS da bi ostvario vanjskopolitičke ciljeve u Iraku i na širem području Bliskog istoka.

"O tome nema sumnje," rekao je Mustafa Saadi čiji je prijatelj vidio kako američki helikopteri dostavljaju vodu u bocama na položaje IS-a. Saadi je zapovjednik jedne o šijitskih milicija koja je prošlog mjeseca sudjelovala u oslobađanju naftne rafinerije u blizini Baijia u sjevernom Iraku.

Islamska država je "gotovo poražena", rekao je. "Oni su slabi. Kad bi ih Amerika prestala podržavati, mi bismo ih mogli poraziti u nekoliko dana".

Američki dužnosnici odbacuju optužbe o sprezi s IS-om. "Očito nema nikog na zapadu tko to prihvaća, nažalost, to je nešto u što vjeruje dio iračke populacije," komentirao je pukovnik  Steve Warren, glasnogovornik američke vojske sa sjedištem u Bagdadu.

No, čini se da je uvjerenje da SAD podržava borce protiv kojih se naizgled bori raširenije nego što američki dužnosnici priznaju, pa ga prihvaćaju i šijiti i suniti među kojima vlada netrpeljivost. Washington Post piše da bi mogla biti riječ o "ostavštini nepovjerenja" koja je sastavni dio odnosa između Iraka i SAD-a nakon invazije u 2003. godini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.