Intel od Njemačke traži još nekoliko milijardi eura pomoći

Foto: EPA

AMERIČKI tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura. Potrebna su dodatna sredstva zbog sve većih troškova, izjavio je glasnogovornik Intela.

"Troškovi izgradnje su porasli, inflacija predstavlja izazov"

"Blisko surađujemo s njemačkom saveznom vladom kako bismo premostili razliku u troškovima", dodao je. Puno se toga po njegovim riječima promijenilo otkako je Intel najavio da će u Magdeburgu izgraditi nekoliko tvornica čipova.

"Geopolitički su se izazovi umnožili, globalna potražnja za poluvodičima pala, a troškovi izgradnje porasli, cijene energije i inflacija predstavljaju izazov za globalno gospodarstvo", kazao je glasnogovornik.

Intel navodno sada od Berlina traži deset milijardi eura financijske pomoći, u odnosu na već obećanih 6.8 milijardi eura. Američka grupacija očekuje veće troškove projekta u Magdeburgu, izvijestio je financijski dnevnik Handelsblatt.

Ministar: Mi ne trošimo novac šakom i kapom

"Naši su pregovori daleko odmakli. Zahtjevi za subvencijama visoki su i konkretno razgovaramo može li im se udovoljiti ili ne", rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck.

"No želim naglasiti da također želimo Intel ovdje u Njemačkoj", nastavio je Habeck, dodavši da vlada ipak ne troši novac šakom i kapom. Intel spada među velike igrače, a proizvodnja poluvodiča jako je važna, napomenuo je ministar.

Intel ima najveći udio na unosnom svjetskom tržištu poluvodiča koji se koriste u osobnim računalima i serverima. U ožujku prošle godine kompanija je najavila da će se najnovija generacija čipova u Magdeburgu proizvoditi od 2027., najavivši ulaganja od najmanje 17 milijardi eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.