Informatičar: Danas kompjutere napadaju programi, a ne ljudi

Screenshot: HRT

PREDRAG PALE, čovjek koji je doveo internet u Hrvatsku, gostovao je večeras u Dnevniku HRT-a gdje je govorio kako se zaštititi od hakerskih napada.

Kad je riječ o zaštiti sustava, Pale kaže kako se radi o nerješivom problemu kad se gleda tehnički i teoretski.

"Roboti traže greške i rupe"

"Nema sustava u koji se ne može provaliti. Puno brže razvijamo sustave nego ih uspijemo testirati. Tek kad neka ideja padne kako nešto kompromitirati, onda za to treba tražiti rješenje. Mali korisnici, građani i tvrtke rade najčešće veliku grešku jer misle kako nisu bitni, da je njihovo računalo sporo i nema ozbiljne podatke.

Danas kompjutere napadaju programi, a ne ljudi. Čim novo računalo uključite na mrežu, za nekoliko minuta će doći prvi napad. To rade roboti, programi koji skeniraju cijeli internet i traže. Oni traže greške i rupe u programima koje postoje mjesecima i godinama", rekao je Pale u uvodu.

"Mi smo resurs koji je interesantan nekome"

Kazao je da ako nemamo svježe zakrpe na svojem računalu i dobro postavljenu sigurnost, hakeri će provaliti.

"S našeg će računala napadati druge i onda nema njihovog traga. Zato što će kod nas ostaviti podatke koje ne žele čuvati kod sebe pa će dolaziti i skupljati ih jer su to ilegalni podaci. Koristit će naše računalo kako bi recimo računali digitalnu valutu. Iako nam je računalo slabo i mi smo beznačajni, mi smo resurs na internetu koji je interesantan nekome", rekao je Pale.

Kazao je kako mladi ne znaju da ako koriste susjedov Wi-Fi koji nije dobro zaštićen ili nema postavljenu šifru, a nisu dobili eksplicitnu dozvolu, po hrvatskim i europskim zakonima to je kažnjivo djelo i kažnjava se zatvorom.

Pale kaže kako mediji šalju poruku da su mladi hakeri heroji

"Mora se pitati susjed smije li se koristiti Wi-Fi i susjed mora eksplicitno odgovoriti i dati odobrenje. Mediji podsvjesno šalju jednu potporuku da su mladi koji su provalili dobri, heroji i jako pametna djeca. Najčešće se radi o tome da su oni samo instrument. Djeca i ne znaju puno, ali ih netko navede na neko djelo, zato što na svoja računala dovode nedozvoljene podatke", naglasio je Pale.

Dodao je kako nije teško surfati i naći čitav niz informacija i alata koji služe za istraživanje i traženje rupa.

"Često na raznim forumima nalete na dobronamjerne osobe koje im kažu kako ima nešto dobro iz astronomije ili nekih drugih područja. Oni to tamo idu tražiti i pokupe neke informacije za koje ne znaju koje su i dovuku ih na svoje računalo na kojem ne ostaje trag pravog napadača."

Komentirao je i kriptovalute

Pale je rekao kako mladi sve češće koriste kriptovalute u virtualnom svijetu jer ako daju bankovni račun, on se može slijediti, a u kriptovalutama misle kako će ih biti teže pronaći. Kazao je kako je broj uređaja koji su na internetu jako velik.

"Svaka slabost u njima se može iskoristiti. Zbog toga se smatra kako to počinje biti jedno od većih prijetnji. Malo je ljudi koji se bore protiv toga i nikad neće biti dovoljno", zaključio je Pale.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.