Infobip preuzeo Netokraciju

Foto: Luka Travaš

INFOBIP, prvi hrvatski jednorog (kompanija je još 2020. prešla vrijednost od milijardu dolara), preuzeo je portal Netokraciju. Zanimljivo da je Infopib kupio Netokraciju nakon što je prošle godine preuzeo Shift konferenciju, najveću regionalnu developersku konferenciju.

Netokracija će i dalje raditi samostalno, samo što će biti unutar Infobip grupe. Formalno preuzimanje Netokracije od Infobipa uslijedit će po ispunjenju svih uvjeta potrebnih za zaključenje transakcije.

Netokracija je prošle godine imala prihod od 1,46 milijuna kuna, a godinu je završila s gubitkom od 144 tisuće kuna. Godinu ranije imali su 950 tisuća kuna prihoda, i gubitak od 264 tisuće kuna. 2019. godinu su bili u plusu od 48 tisuća kuna, a prihod im je iznosio 1.51 milijun kuna.  

Prema financijskom izvještaju prosječna neto plaća na Netokraciji za pet zaposlenih, koliko ih se navodi, iznosi, 6064 kuna.

"Akvizicijom Netokracije cilj je osnažiti developersku zajednicu pružajući joj vrhunski developerski sadržaj 'za developere' i 'od developera' te dodatno podići vrijednost IT-ja u društvu. Također, sinergijom Infobip Shift konferencije i Netokracije želimo dosegnuti developersku zajednicu na daljnjim tržištima", poručio je Ivan Burazin, Infobipov član Uprave za developersko iskustvo te istaknuo kako će Netokracija, zahvaljujući podršci Infobipa i uz dugoročni plan globalnog širenja Infobip Shift konferencije na druge kontinente, imati potencijal širenja i skaliranja u regiji i na nova tržišta.

 "Infobip Shift će s Netokracijom u Hrvatskoj i regiji još snažnije predstavljati i pratiti razvoj ovdašnjeg tehnološkog, startup i developerskog ekosustava, dok globalno širenje Netokracije potencijalno ima mogućnost povećati odjek uspješnih domaćih priča."

Foto: Mario Poje

Infobip će nastaviti jačati developersku i startup zajednicu lokalno i globalno

Infobip će, piše u priopćenju, osnažen Netokracijinim timom, nastaviti jačati developersku i startup zajednicu lokalno i globalno. Netokracijin dvanaesteročlani tim, na čelu s osnivačem Ivanom Brezakom Brkanom, postat će dio Infobipovog odjela za developersko iskustvo koji vodi Ivan Burazin. Ivan Brezak Brkan preuzet će ulogu Infobipovog Direktora za developerski sadržaj i uz Tenu Šojer Keser vodit će tim kojem će u fokusu biti kreiranje raznog sadržaja za developersku publiku, poput web, blog, video, podcast sadržaja i drugih. Uz to, Netokracija će u sklopu Infobip Grupe nastaviti djelovati kroz neovisno uredništvo pod uredničkim vodstvom Mije Biberović.

Prošle godine preuzeli Shift

"Infobip pokušava postati 'develepercentric' kompanija. Jedan od načina kako da developeri, tj. programeri uopće doznaju za neki brend ili kompaniju, jest biti tamo gdje su oni. Shift je najveća regionalna developerska konferencija, a nama je oduvijek bio cilj da postane najveća svjetska developerska konferencija. S Infobipom ćemo moći na tome raditi, a zadržati dosta autonomije oko produkcije, strukture i sadržaja konferencije. Cilj nam je na idućoj konferenciji imati govornike iz najvećih svjetskih kompanija poput Facebooka i Amazona", kazao je prošle godine prilikom Infobipovog preuzimanja Shifta osnivač Shifta Ivan Burazin.

"Od Hrvatske možemo napraviti IT meku. Sada imamo jednog jednoroga. Uz još jednog bismo postali treća zemlja na svijetu po broju jednoroga na broj stanovnika. Kada bismo imali tri jednoroga, na toj bismo ljestvici bili broj jedan u svijetu", istaknuo je Burazin.

O Infobipu

Infobip je krenuo kao mala startup kompanija iz Vodnjana u Istri, pod vodstvom Silvija Kutića. Danas, s gotovo 15 godina iskustva u IT industriji, globalno zapošljava gotovo 3000 ljudi te posluje na šest kontinenata u više od 65 ureda.

Još 2020. je kompanija prešla vrijednost od milijardu dolara, što su popratili Reuters i New York Times. 2021. je za Infobip bila više nego odlična: pojačali su kadar bivšim voditeljem razvoja proizvoda Microsofta, preuzeli su kompaniju Anam Technologies iz Irske, pokrenut je novi krug investicija od 3 milijarde kuna, a u tijeku je i preuzimanje kompanije Peerless Network iz SAD-a.

Kompaniji ne ide dobro samo u IT-ju nego i u poljoprivredi te je njezino maslinovo ulje Oila! osvojilo zlatnu medalju na natjecanju u New Yorku. Infobip je pokrenuo i vlastiti ESOP program za sve zaposlenike, čime su radnici postali dioničari kompanije u kojoj rade. ESOP (eng. Employee Stock Ownership Plan) je jako popularan u IT sektoru kao metoda nagrađivanja zaposlenika, dodatka na plaću, ali i vezanja zaposlenika za kompaniju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.