Index Istrage otkrivaju plaću šefa Fine i članova Uprave Fine

Luka Stanzl/PIXSELL

DRAŽEN ČOVIĆ, predsjednik Uprave Fine, o čijim smo sumnjivim poslovima i uhljebljivanjima pisali, ima plaću veću od svog nadređenog, ministra financija Zdravka Marića. 

I ne samo to. Čović ima veću plaću od gotovo svih ministara u hrvatskoj vladi. Direktor državne agencije, kakva postoji samo kod nas, ima, primjerice, za sedam i pol tisuća kuna veću plaću od ministrice Nataše Tramišak i za 4500 kuna veću plaću od ministra rada Josipa Aladrovića.

A za razliku od ostalih šefova državnih agencija, iz nekog razloga uopće nema obavezu predavati imovinsku karticu. 

Njegova bruto plaća iznosi 31.000 kuna. To je oko 20.000 kuna neto plaće. 

Fina nam još nije dostavila plaće direktora

Iako nam je Fina dostavila iznos njegove plaće, mi smo u više navrata tražili da nam dostavi iznose plaća uhljebljenih direktora o kojima smo pisali, kao i plaće ostalog rukovodstva, no iz državne agencije preko službenice za informiranje Irene Svaline dobivali smo odgovore da ti podaci nisu od javnog interesa. 

I da ih javnost, prema tome, nema pravo znati. Kako bismo pokazali mišljenje javnosti, pitali smo vas u anketi slažete li se s tim. Glasalo vas je oko 3000, od čega je 95 posto označilo da javnost ima pravo znati kolike su plaće šefova u Fini. 

Ono što je nama i vama bilo jasno na prvu, konačno je naučila i Uprava Fine. Nakon naše prijave povjerenik za pravo na pristup informacijama pojasnio im je što piše u zakonu i dali su im rok od 15 dana da nam dostave iznose plaća.

Čović ima plaću 31.000 kuna, ostali članovi Uprave Fine po 29.000 kuna

I baš na zadnji dan isteka tog roka stigao je odgovor Fine, u kojem su odlučili s nama podijeliti informacije o plaćama Uprave. Plaće uhljebljenih direktora još nisu dostavili. Ali, i ovo je nešto:

"Upravljačku funkciju u Fini obavlja Uprava, koja se sastoji od tri člana. Plaća predsjednika Uprave iznosi 31.000 kuna bruto, a članova Uprave 29.000 kuna bruto. Četiri od pet članova Nadzornog odbora Fine primaju mjesečnu novčanu naknadu u iznosu od 2000 kuna neto, a peta članica je saborska zastupnica, kojoj, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, ne pripada novčana naknada", poručili su iz Fine, koja uz to ima desetak direktora. 

"U Financijskoj agenciji je zaposleno ukupno 10 direktora, koji samostalno rukovode organizacijskim jedinicama - četiri direktora poslovnih sektora i četiri direktora podrškovnih sektora te tri direktora službi pri Upravi, od kojih je jedno mjesto upražnjeno", navode u odgovoru, no i dalje ne spominju njihove plaće.

>> Otkrili smo 7 uhljeba u vrhu Fine. DORH kaže da ne može ništa dok ih netko ne prijavi

O Čoviću smo pisali jer je davao poslove tvrtki u vlasništvu zeta svog kuma  

HDZ-ovca Čovića ste mogli upoznati kroz naše ranije članke, pisali smo da je uime Finine tvrtke Fina GS osnovao tvrtku Fina GS Usluge, registriranu za čišćenje poslovnih prostora, koja uopće ne čisti poslovne prostore, već je preko nje Čović dao unosan posao čišćenja poslovnica Fine obitelji svoga kuma. 

Poslovanje s kumom, vukovarskim ugostiteljem Draganom Mlakićem, očitovalo se i kroz Fond za obnovu Vukovara, u čijem Nadzornom odboru Čović sjedi. Fond je darivao kumove tvrtke i tvrtke povezane s kumovim tvrtkama, pa mu je tako nekoliko godina za redom Fond za obnovu Vukovara obnavljao restoran. 

>> Index Istrage otkrivaju: Šef Fine je posao čišćenja Fine dao obitelji svog kuma

>> Kum šefa Fine dobio milijun kuna za razvoj restorana iz Fonda u kojem sjedi šef Fine

Upravu Fine, na čelu s Čovićem, odabrala je vlada na zatvorenoj sjednici

Ostali članovi Uprave Fine, oni čija je plaća 29.000 kuna bruto, što opet znači da je viša nego kod nekih ministara i župana i gradonačelnika, jesu Branko Malenica i Vinka Ilak.

O Malenici se ne zna puno, Vinka Ilak je HDZ-ovka, kao i Dragan Čović, a oni troje odabrani su u Upravu Fine na prijedlog vlade, u dijelu sjednice koji je bio zatvoren za javnost.

A u Nadzornom odboru Fine sjede predsjednica Ivana Radeljak Novaković, zamjenik predsjednice Milan Kovač i članovi Davor Mikulić, Grozdana Perić i Zvonko Šakić.

...

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe protiv korupcije, podržite Uhljebarij Index Istraga donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.