IMAMO DOKUMENTE Kako je Ramljak spasio Tedeschiju 50 milijuna kuna

Foto: Index, Hina

INDEX je u posjedu dokumenata iz kojih je vidljivo kako je Atlantic grupa 50 milijuna kuna mjenica koje je dobila od Konzuma morala platiti Sberbanku, da bi ih potom vratila Anti Ramljaku u Agrokor. Svojevrsnim "pomlađivanjem" duga, izbjegnut je otpis.

U Aferi Hotmail već smo pisali o pritiscima Marice Vidaković, prokuristice Kraša i predstavnice dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću, da se određenim kompanijama vrate mjenice. Kraš i još nekoliko kompanija, među kojima se u mailovima spominjao i Atlantic, prebacivali su teret mjenica na Agrokor, što nisu mogli učiniti svi dobavljači.

U reakciji Kraša na Indexov tekst tvrdili su da je to omogućeno svima, ne samo odabranima. "Sve mjenice koje su izdane kao jamstvo plaćanja za fakture čije je dospijeće poslije 10. 4. 2017. mogle su se vratiti izdavatelju mjenica (Konzumu), ali vraćene mjenice moraju u prilogu imati fakture čije je dospijeće poslije 10. 4. 2017.", time su pokušali uvjeriti javnost da nisu činili ništa nezakonito. 

No da su zapravo prebacivali stari dug u granični dug i tako izbjegli otpis (jer granični dug, za razliku od starog, ne ide u nagodbu, nego se plaća iz redovnog poslovanja), pokazuje slučaj Atlantica.

Index je u posjedu dokumenata koji rekonstruiraju priču kako su poslovali s Agrokorom. Za početak, nužno je istaknuti da je Konzum, na dan dospijeća računa, dobavljače plaćao mjenicama (one su imale dospijeće 60, 80 ili 120 dana). Osim Kraša koji je imao privilegiran položaj pa je plaćan prije dospijeća računa, o čemu je govorila i direktorica riznice, ali to nije predmet ove priče. 

Potom su dobavljači te mjenice prodavali, odnosno unovčavali u bankama ili faktoring kućama (prije datuma dospijeća mjenice). Sve do aktivacije Lexa, banke su naplaćivale od Agrokora. Todorićev stroj za prikriveno kreditiranje radio je uhodano. 

Atlantic u svibnju platio Sberbanku 50 milijuna kuna mjenica pa ih prebacio Ramljaku

Atlantic je svoje mjenice koje je dobivao od Konzuma unovčavao u Sberbanci. Ta je banka u svibnju 2017. godine, temeljen regresnih prava (dobavljači su služili kao jamac za mjenice) kad je aktiviran Lex Agrokor, zatražila od Atlantica naplatu mjenica jer ih Konzum nije mogao ih iskupiti. Dokumenti koje Index posjeduje pokazuju da je bilo riječ o 50 milijuna kuna.

Potom je Atlantic pisao Agrokoru da im vraća mjenice koje je morao platiti Sberbanci. "Poštovani gospodine Ramljak, obavještavamo vas da smo zaprimili dopis Sberbanka temeljem ugovora o faktoringu koji  30. svibnja 2017. godine iznosi 50 milijuna kuna. Ovim putem vas obavještavamo da je Atlantic Trade postupio po zaprimljenom zahtjevu Sberbanka i izvršio plaćanje potraživanja. Slijedom navedenog, ostala su nepodmirena nedospjela potraživanja Atlantic Trade prema dužnikovom povezanom društvu Konzumu", stoji u mailu koji je potpisao Slaven Romac.

Iznad toga je rukom dopisano: "Riješeno. Preknjiženja obaveze na Atlantic po novim dospijećima".

Da je bilo riječ o starom dugu koji se pomladio pokazuju dokumenti koje su u posjedu Indexa, a ne samo znakovita poruka ispisana rukom koja to i izrijekom potvrđuje. Atlantic je robu Konzumu isporučivo još u kolovozu 2016. Te su fakture imale dospijeće u studenom 2016. Zadnja faktura bila je izdana u studenom 2016., a imala je datum dospijeća u veljači 2017. Dakle, evidentno je da je tu bilo riječ o starom dugu. Kakav bi išao u nagodbu i u velikoj mjeri bio otpisan.

Fakture imale datum dospijeća prije dolaska Ante Ramljaka i Agrokor

Vidljivo je da su računi izdavani od kolovoza do studenog 2016. i da su imali datum dospijeća od studenog 2016. do veljače 2017. U zadnja dva stupca vodi se "neto datum dospijeća" i "dogovoreni dani plaćanja" koji se evidentno odnose na datum plaćanja mjenice, a ne fakture. 

Granični dug se ne bazira na datumu plaćanja mjenice, nego fakture, zakonski je propisano da se mogu plaćati potraživanja koja proizlaze iz redovnog poslovanja. Dakle, da se može plaćati roba koja je isporučena prije otvaranja izvanredne uprave, a čije je dospijeće nakon otvaranja izvanredne uprave. Ovdje vidimo da je roba isporučena krajem 2016. i da je plaćena mjenicama do veljače 2017., dakle da je imala dospijeće prije pokretanja izvanredne uprave.

Sve ukazuje na to da je granični dug prebacivan dijelu dobavljača u stari dug, a ovdje je konkretno riječ o 50 milijuna kuna koje je Atlantic prebacio. Prema podacima koje smo dobili, Atlanticu je sav stari dug od 6,3 milijuna kuna isplaćen, dok je 50 milijuna kuna prebačeno u granični dug.

Atlantic: To je granični dug, o tome je govorila i izvanredna uprava

Zatražili smo komentar u Atlanticu, a tamo nisu dovodili u pitanje vjerodostojnost dokumenata koje smo im prepričali, nego su ustvrdili da je to bio granični dug: 

"Riječ je potraživanjima za robu i usluge u navedenome iznosu koja su dospijevala nakon proglašenja Lex Agrokora, a koja je Atlantic Trade po njihovu dospijeću iskupio od Sberbanke. Također valja naglasiti kako je riječ o potraživanjima koja je kao takva, dakle za robu i usluge, izvanredna uprava za sve dobavljače tretirala kao granični dug, o čemu su se i izvanredna uprava i privremeno vjerovničko vijeće već očitovali. Atlantic je do danas naplatio 47 posto ukupnog iznosa graničnog duga", odgovorili su Indexu.

Šezdeset dana je uobičajeni, zakonski rok za plaćanje, ovdje je bio nešto dulji, no iz svih dokumenata koje imamo jasno je da su fakture morale biti zatvorene još 2016., najkasnije u veljači 2017. godine, što dovodi u pitanje vjerodostojnost Atlanticova priopćenja.

U jeku Afere Hotmail vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi branio je premijera Plenkovića i izvanrednu upravu Agrokora, govoreći kako “ovu dramu nije zakuhala vlada ili savjetnici, nego neodgovorna uprava”, aludirajući na Ivicu Todorića. 

U odgovoru Indexu zapravo priznaju da su naplatili 23,5 milijuna kuna od spomenutih 50 milijuna kuna graničnog duga, dok bi ostatak trebali naplatiti kroz nekoliko godina, što znači da bi se Atlantic mogao u cijelosti naplatiti, pod uvjetom da im je stari dug posve podmiren. 

Kako je Konzum kod izdavanja mjenica zatvarao obaveze prema dobavljačima, trebalo bi provjeriti kako su ovaj slučaj proveli u knjigama, no iz Agrokora mjesecima nisu odgovarali na Indexove upite, zato ih nismo kontaktirali uoči objave ovog teksta.

Da je prebacivanje starog duga u granični uzelo maha pokazuje i podatak od 80 milijuna eura graničnog duga čija je isplata, zbog pobune financijaša u privremenom vijeću, bila stopirana, pa je kroz nacrt nagodbe dogovoreno da se isplate kroz četiri godine.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.