Iako nije članica, Norveška je u EU integrirana poput Velike Britanije

POSEBNA komisija koje je analizirala članstvo Norveške u Europskom ekonomskom području (EEA) zaključila je kako je njihova zemlja u zadnjih 20 godina bila podvrgnuta ekstenzivnoj europeizaciji, iako je ostala van EU.

"Iluzija je misliti da Norveška ne pripada Europskoj uniji. Mi smo neznatno manje integrirani od Velike Britanije", kazao je predsjednik komisije Fredrik Sejersted.

Članstvom u EEA, Norveškoj je, baš kao i Islandu te Lihtenštajnu, dopušten pristup jedinstvenom europskom tržištu. Norvežani nisu željeli ući u EU, te su građani u dva navrata na referendumu odbacili takvu mogućnost. Nedavno istraživanje javnog mnijenja pokazalo je kako 76 posto Norvežana želi da njihova zemlja ostane izvan EU-a, prenosi BBC.

Norveška je ekonomski profitirala, ali je izgubila u političkom pogledu


Analiza norveškog članstva u EEA pokazala je kako je zemlja u ekonomskog smislu zbog toga profitirala, ali je morala napraviti neke političke i socijalne ustupke. "Norveška je u praksi obvezna prihvaćati mjere koje donosi EU, ali bez prava glasa. Riječ je o velikom demokratskom deficitu, ali to je kompromis na koji je Norveška morala pristati kada je odlučila ostati izvan EU", kazao je Sejersted.

Osim toga, Norveška je i neovisno od stečevine vezane uz EEA potpisala niz EU sporazuma vezanih uz granice, imigrante, vanjsku politiku, poljoprivredu, policijsku suradnju i slično. Procjenjuje se kako je Norveška u praksi usvojila tri četvrtine pravne stečevine EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.