I slovensko Delo udara po blokadi: Bila je to pogreška

SLOVENSKA politika blokade hrvatskih pristupnih pregovora, u jeku iščekivanja slovenskog odgovora na prijedlog sporazuma europskog povjerenika Ollija Rehna, našla se i pod kritikom tamošnjih medija.

Saša Vidmajer, komentatorica ljubljanskog lista Delo, ne samo da smatra kako je blokada bila pogreška, već smatra i kako je Slovenija posegnula za krajnjim rješenjem i najjačim diplomatskim adutom, ultimatumom, ne iscrpivši ostale opcije, iako ministar vanjskih poslova Slovenije Samuel Žbogar tvrdi kako u prosincu prošle godine Slovenija nije imala drugog izbora.

"Za sve kriva nepromišljenost"

Godinama se nije činilo ništa, napisala je Vidmajer, a onda je odjednom slovenska diplomacija odlučila postaviti blokadu na deset poglavlja u pristupnim pregovorima. Ona nadalje tvrdi kako je Slovenija u blokadu hrvatskih pristupnih pregovora ušla nepromišljeno i s velikim rizikom, bez provjere potpore i solidarnosti te bez rezervnih scenarija i predviđanja mogućih budućih poteza.

Izjave slovenskih političara o tome kako Slovenija ima svoje saveznike, sad su se pokazale pretjeranim, ocjenjuje Vidmajer, a Slovenija se našla u neprilici, jer mora odugovlačiti vrijeme u odluci na Rehnov prijedlog kojeg ne može odbiti i na koji istovremeno ne želi pristati.

Vidmajer zaključuje kako ostaje sasvim nejasno na koji će način slovenska politika izaći iz blokade u koju je ušla te da je to direktna posljedica nepromišljenosti iz mjeseca prosinca prošle godine, koja je sadašnju situaciju i izazvala.

K.S.
Foto: Davor Pongračić/CROPIX

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.