I Danska želi izaći iz energetske povelje

Foto: EPA

DANSKA vlada radi na izlasku iz povelje o ulaganjima u energetskom sektoru, izvijestilo je ministarstvo energetike, naglasivši da se ulagači u financiranju zelenih projekata mogu osloniti na druge pravne okvire.

"Ugovor o energetskoj povelji u sadašnjem izdanju stvara nepotrebnu neizvjesnost u procesu zelene tranzicije", izjavio je jučer ministar klime, energije i komunalnih usluga Lars Aagard. Iako ugovor pokriva i zelena ulaganja, ulagači se mogu osloniti i na druge pravne okvire u financiranju zelenih projekata u Danskoj i drugim zemljama, dodao je Aagard.

Što omogućuje povelja?

Ugovor o energetskoj povelji iz 1998. godine ima oko 50 potpisnica, uključujući Hrvatsku i druge članice EU, a kompanijama omogućuje podizanje tužbi protiv vlada zbog izmjena regulative koje utječu na njihova ulaganja.

Francuska, Njemačka, Nizozemska, Poljska i Španjolska već su najavile da će istupiti iz ugovora, pojačavši pritisak na Bruxelles da koordinira istupanje na razini cijele EU. Italija je iz sporazuma izašla još 2016.

Istupanje EU zahtijeva potporu najmanje 15 članica 

Članice ugovora dogovorile su prošle godine neke reforme, ali zemlje EU su ih odbile, što znači da je i dalje u primjeni neizmijenjena verzija, s jačom zaštitom ulaganja. Preostali dio povelje "nesumnjivo bi potkopao" klimatske ciljeve EU, smatra Europska komisija.

Istupanje EU zahtijeva potporu najmanje 15 članica i Europskog parlamenta koji je već podržao takav potez. No, čak i ako zemlje istupe iz ugovora, moraju poštivati njegove odredbe još 20 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.