I dalje otežan promet zbog snijega

STANJE u prometu u nedjelju je nešto bolje nego u subotu kada je Hrvatska bila paralizirana zbog vremenskih neprilika.

Ipak, u većem dijelu Hrvatske se i danas vozi otežano zbog snijega i poledice. Državnom cestom D 25 Gospić-Karlobag, dionicom Jadranske magistrale (D 8) između Senja i Karlobaga, te državnom cestom D 27 Obrovac-Gračac smiju prometovati samo osobna vozila.

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu cestama u Lici, unutrašnjosti Dalmacije, Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju. Na cestama Samoborskog i Žumberačkog gorja obavezna je zimska oprema.

Jak vjetar otežava vožnju

Paškim mostom i Jadranskom magistralom (D 8) između Bakra i Senja zabranjen je promet za I.skupinu vozila (autobuse na kat, kamp prikolice i motocikle), a Jadranskom magistralom (D 8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene i za II. skupinu (vozila s natkrivenim teretnim prostorima).

Jak vjetar puše na dionicama autocesta A 1 od vijadukta Božići do tunela Sveti Rok, te na A 6 Rijeka-Zagreb od Kikovice do tunela Tuhobić.

I željeznički promet danas otežan

I željeznički promet se danas odvija otežano. Svi vlakovi u zagrebačkom prigradskom prometu voze bez prekida, s tim da pojedini kasne od 10 do 40 minuta zbog smrzavanja skretnica i kvarova na vozilima koji su uzrokovani niskim temperaturama.

Vlakovi u lokalnom prometu također zbog smrzavanja skretnica i kvarova na vučnim vozilima voze sa  kašnjenjima od 10 minuta do sat vremena Zbog vrlo niskih temperatura problema ima na prugama sjeverne i istočne Hrvatske. Najveće zakašnjenje imao je jutros nagibni vlak iz Osijeka za Zagreb koji je ostao u kvaru u Okučanima i u Zagreb je došao sa  3 sata zakašnjenja.

Vlak iz Venecije za Budimpeštu kasni više od 6 sati

Još  veća kašnjenja bilježe međunarodni vlakovi  koji jutros stižu u Hrvatsku.  Vlak iz Venecije za Budimpeštu kasni više od  6 sati, vlakovi iz Srbije kasne oko 3 sata,  a iz Slovenije dolaze sa zakašnjenjima oko 2,5 sata.

Na ličkoj pruzi situacija je povoljnija nego jučer . Umjesto dizelmotorih garnitura nagibnih vlakova jutros su prema Splitu i prema Zagrebu krenule klasične garniture vlakova i to sa po dvije dizelske lokomotiva kako bi mogle prijeći snježne zapuhe. Vlakovi će u Split i Zagreb očekujemo, kasniti oko sat vremena.

Noćni vlak iz Splita jutros je u Zagreb stigao sa 50 minuta zakašnjenja a noćni vlak iz Zagreba u Split je stigao sa 44 minute zakašnjenja

U Čakovcu čak -22 stupnja

U 7 sati ujutro u Čakovcu je izmjereno čak 22 stupnja ispod ništice, a 21 u Varaždinu. Minus 17 bilo je u Zagrebu, Bjelovaru, Krapini, Križevcima te na Zavižanu. Najtoplije, pet stupnjeva, izmjereno je u Dubrovniku i na Palagruži.

Poslijepodne je najniža temperatura izmjerena u Slavonskom Brodu (-11), Varaždinu (-10) i na Zavižanu (-10). 

U većini krajeva sunčano, u Dalmaciji moguć snijeg

DHMZ izvještava da je danas u većini krajeva Hrvatske pretežno sunčano. U prvom dijelu dana moguće su slabe oborine na granici kiše i snijega ponegdje u južnoj Dalmaciji.

U unutrašnjosti ujutro te krajem dana moguća je mjestimična magla ili niski slojeviti oblaci. Vjetar većinom slab, a na Jadranu umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka između -9 i -4, na sjevernom Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije od -3 do 2, a duž obale i na otocima od 3 do 8 °C.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.