Zračni napad bio je besprijekoran: "Jihadi John je vjerojatno spržen"

Foto: Hina

AMERIČKA vojska izvela je zračni udar u Siriji ciljajući militanta Islamske države Mohammeda Emwazija, u medijima poznatog kao Jihadi John, izjavio je američki dužnosnik.

Riječ je o džihadistu koji je sudjelovao u nizu 'video' egzekucija u kojima su odrubljivanjem glava smaknuti mnogi zapadni taoci.

Sjedinjene Države još uvijek procjenjuju učinkovitost udara koji se dogodio u okolici grada Raqqa, kazao je dužnosnik koji je, kao javlja Reuters, govorio pod uvjetom anonimnosti.

Još uvijek se ne zna je li Jihadi John ubijen, piše CNN. Vlasti su uvjerene da je ozloglašeni terorist ubijen, a napad je i poduzet upravo zato što je Jihadi John uočen. Jedan američki službenik rekao je da je u trenutku napada Jihadi John bio u automobilu, a napad je izveden dronom.

Jihadi John i Amerikancima i Britancima meta koju žele eliminirati

"Procjenjujemo rezultate večerašnje operacije i dat ćemo dodatne informacije kad bude prikladno", rekao je Peter Cook zadužen za odnose Pentagona s javnošću.

Jedan od glavnih likova na snimkama na kojima pripadnici Islamske države (IS) odrubljuju glave taocima, Mohammad Emwazi, je u Kuvajtu rođeni Britanac iz dobrostojeće obitelji. Odrastao je u Londonu i diplomirao računalno programiranje.

Američki dužnosnik za BBC je rekao kako je napad izveden na automobil za kojeg se vjerovalo kako se u njemu vozi Emwazi, a kojeg su navodno pomno pratili kroz period vremena.


Glasnogovornika premijera Ujedinjenog kraljevstva nije htjela previše komentirati navode američkih dužnosnika.

"Svjesni smo američke izjave o zračnom napadu u kojem se targetirao Mohammed Emwazi. Kao i oni, niti mi nismo spremni komentirati detalje."

Jihadi John se prvi put u videu pojavio u kolovozu prošle godine, kada je prikazano ubojstvo američkog novinara Jamesa Foleya.

U IS-ovim videosnimkama je odjeven je u crno, vitla nožem i govori britanskim naglaskom, prijeteći zapadnim državama i njegovim političkim vođama. Ime John dali su mu taoci, jer su njega i druge Britance iz IS-a prozvali Beatlesima. Prema pisanju medija Emwazi je 2012. otputovao u Siriju gdje se pridružio IS-u.

"Zračni napad bio je besprijekoran"

Okrutni britanski militant IS-a Džihadi John i još tri strana borca ubijeni su u američkim zračnim napadima u Raki, uporištu takozvane Islamske države na sjeveru Sirije, tvrde američki mediji i Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Pozivajući se na visoke neimenovane američke dužnosnike ABC i drugi američke mediji navode da je zračni napad bio "besprijekoran" i da je zloglasni britanski državljanin Mohammed Emwazi (Jihadi John) "spržen".


"Još to ne možemo konačno potvrditi, ali prve naznake govore da Džihadi John više nije na ovom planetu", citira tog dužnosnika Wall Street Journal.

SOHR također nije mogao konačno potvrditi autentičnost vijesti da se radi upravo o Džihadi Johnu, ali njegovi izvori iz Sirije kažu da je ubijen.

Britanski premijer: Napad je organiziran uz britansku pomoć

Kao militant koji sadistički ubijao zapadne humanitarce i novinare pred kamerom, Mohmmed Emwazi je postao najželjeniji cilj američke i britanske obavještajne službe, iako se pretostavlja da nema neku neku veliku vojnu ulogu u redovima Islamske države.

Zračni napad pod vodstvom Sjedinjenih Država na grad Raku izveden je u suradnji s Velikom Britanijom, rekao je Cameron a napad na Mohameda Emwazija  nazvao je "činom samoobrane".

"Bilo je ispravno tako postupiti", rekao je.

Britanski premijer još čeka potvrdu Enwazijeve smrti dok američko ministarstvo obrane procjenjuje učinkovitost udara na sirijski grad Raku koji je zapravo prijestolnica radikalne sunitske organizacije Islamske države.

"Ako je taj napad bio uspješan - a još čekamo potvrdu - bit će to pogodak u samo srce IS-a (Islamske države), rekao je.

"Pokazat će onima koji žele nauditi Britaniji, našem narodu i našim saveznicima da je naša ruka duga, da smo nepokolebljivi i da nikada ne zaboravljamo naše građane".

Emwazija je nazvao "barbarskim ubojicom", koji je bio "stalna i ozbiljna prijetnja nedužnim civilima ne samo u Siriji već diljem svijeta i također u Ujedinjenom Kraljevstvu".

Jihadi John sklonio se posljednjih mjeseci u drugi plan

Pošto mu je u veljači ove godine otkriven identitet, Emwazi se sklonio u drugi plan, pomno pazeći da za sobom ne ostavi neki digitalni trag. Britanska obavještajna služba posebno se potrudila presresti i dešifrirati bilo kakve poruke koje bi mogle otkriti njegovu lokaciju.
Prvi se put na video snimci pojavio u kolovozu prošle godine kad je ubijen američki novinar  James Foley.

Kasnije je sudjelovao u dekapitacijama američkog novinara Steven Sotloff, škotskog humanitarca David Haines, engleskog humanitarca Alan Henning, američkog državljanina Petera Kassiga i japanskog novinara Kenji Goto.

Cameron: Napad na Jihadi Johna je čin samoobrane

Iz Pentagona poručuju da se učinci operacije još procjenjuju. Britanski premijer David Cameron kaže da još ne zna je li napad na Jihadi Johna bio uspješan, ali radi se, kaže Cameron, o činu samoobrane.

"Surađivali smo s SAD-om kako bismo ga pronašli. Emwazi je barbarski ubojica. Bio je prikazan u mučnim snimkama odrubljivanja glava britanskim humanitarnim radnicima. Ozbiljno je prijetio nevinim civilima, ne samo u Siriji nego i u cijelom svijetu, također i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nikad ne smijemo zaboraviti da je ubio i brojne muslimane, a namjeravao je ubiti još mnogo ljudi. Dakle, ovo je bio čin samoobrane", rekao je David Cameron.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.