Hypo-Steiermark sklapao milijunske fiktivne ugovore u Hrvatskoj i BiH



U GRAZU je počelo suđenje dvojici menadžera Hypo-Steiermarka, a Hypo Alpe Adria je podnijela kaznenu prijavu protiv druga dva menadžera koji su navodno preko Lichtensteina snažno oštetili cijelu kompaniju.

Bivšem direktoru Hypo-Steiermarka Peteru Schmidu i bivšem prokuristu Franzu Frantiseku stavlja se na teret da su dubioznim poslovima na Balkanu društvo oštetili za 40,5 milijuna eura, dok se procjenjuje kako je kompletna balkanska avantura Hypa stajala 200 milijuna. Hypo-Steiermark banka je u 25-postotnom vlasništvu austrijske pokrajine Štajerske i nije povezana s HGAA, Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. ni s Hypo-Leasing Kroatien d.o.o.

Balkanski poslovi

Schmid i Frantisek su preko tvrtki Hypo-Mobilien i Hypo-Kfz, čije je osnivanje financirao Hypo-Steiermark, sklapali ugovore u Hrvatskoj i BiH. Specifično kod tih ugovora je što ih nije odobravala središnjica, nego sami posrednici, koji bi svoje provizije naplaćivali bez obzira na to je li ugovor bio izvršen ili ne. Šest takvih posrednika u Hrvatskoj sklopilo je preko 8.500 ugovora, a čak tisuću ugovora o leasingu sklopljeno je fiktivno.

Jedna je posrednica, navelo se jučer, na taj način dobila 3,5 milijuna eura provizije, a o svim fiktivnim i nezakonitim poslovima bili su obaviješteni i odobravali su ih Schmid i Frantisek.

Mala kneževina s velikim skandalom

I dok bi proces protiv ova dva menadžera Hypo-Steiermarka mogao biti dovršen do srpnja, upravo je podignuta kaznena prijava protiv dva menadžera HGAA, Josefa Kirchera Alberta Modritscha. Njime se predbacuje da su preko tvrtke Hypo Leasing-Holding (HLH) surađivali s tvrtkama u SAD-u i Lichtensteinu, i preko njih izvlačili dobit.

Trag je odveo do male kneževine, u kojoj je tvrtka GMK Establishment HLH-u naplatila 400.000 eura za "usluge savjetovanja". Analizom se utvrdilo da nije bilo posla za koji bi se takva usluga naplaćivala, što je podiglo mnoge obrve. Ispostavilo se da je HLH imao veći broj sličnih ugovora, kojim je počinjena zasad nepoznata šteta.

Trag bi, spekuliraju austrijski mediji, mogao vrlo lako odvesti i do poginulog poglavara Koruške Jörga Haidera, za kojeg je moguće da je sam sudjelovao u prljavim poslovima preko Lichtensteina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.