Hvidra o "povlaštenim mirovinama": Zar je povlastica biti osakaćen i imati noćne more?

UČESTALI medijski napisi o povlaštenim braniteljskim mirovinama i potrebi revizije te javne objave registra hrvatskih branitelja, razljutili su Ivana Pandžu, predsjednika zagrebačke Hvidre.

"Ovih dana, pred predsjedničke izbore, po raznim tiskovinama kojekakvi novinari lansiraju temu o povlaštenim mirovinama u Republici Hrvatskoj. Umjesto da u vrijeme recesije pitaju što je sa ratnom štetom, koliki su troškovi turneja Stipe i njegove bratije po svijetu i Hrvatskoj, tko putuje s njim i po kojim kriterijima, koji su rezultati tih putovanja i slično. Ne želimo polemizirati s njima o tom pitanju, ali želim ukazati na određene nelogičnosti i podvale javnosti, koje oni kontinuirano plasiraju da bi pobjednike pretvorili u poražene", navodi se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik zagrebačke Hvidre Ivan Pandža.

"Invalidi i poginuli nisu planirali svoja umirovljenja i stradavanja"

"Kao prvo, branitelji ne dobivaju mirovine nego invalidi i obitelji poginulih, a to nisu povlastice nego posljedica stradavanja državljana Republike Hrvatske, odgovornih i lojalnih narodu i državi. Dakle stradavanja onih koji su poštujući Ustav stali u obranu svoje samostalnosti, nasuprot onima koju su je htjeli uništiti i onima koji su stajali sa strane, a danas također primaju mirovine u Republici Hrvatskoj. I začudo ima ih više nego branitelja. Zar je povlastica biti osakaćen, imati noćne more, razorenu obitelj, činiti samoubojstva itd. Invalidi i poginuli nisu planirali svoja umirovljenja i stradavanja, pa prema tome ni određeni radni staž. Ili neki novinari misle da jesu ili da su morali", pitaju se u Hvidri.

"Što se tiče rasta broja korisnika mirovina Hrvatskog Vijeća obrane u zadnje vrijeme, on je posljedica maćehinskog odnosa Republike Hrvatske prema tom dijelu hrvatskih branitelja. Jer sve do današnjih dana njihova prava su namjerno stavljana u kraj, a ginuli su u obrani Republike Hrvatske držeći neprijatelje dalje od državnog teritorija i sprječavali spajanje srpskih paradržava. Samo poginulih pripadnika HVO-a je više od 8.000 i bez tog dijela oružanih snaga Hrvatska bi se teško obranila, ako uopće i bi. Osim toga postoji jasna osnova za ostvarivanje toga prava za braniteljsku populaciju, hrvatsku vojsku i policiju", navodi Pandža.

"Osnova je dva svjedoka, dva partijska druga koja će potvrditi da si bio partizan, sve ostalo nije bitno"

"Upitna je osnova upravo za one koji su po pitanju mirovina povlašteni i to već preko 60 godina. Jer ta osnova je dva svjedoka, dva partijska druga koja će potvrditi da si bio partizan, sve ostalo nije bitno. Niti gdje si bio, niti što si radio, a po čemu oni mogu biti povlašteni", stoji u priopćenju Hvidre.

"Među tim korisnicima raznih povlastica nalazi se i neznani broj ubojica i zločinaca koji nikad nisu odgovarali za svoj zločin. Te umjesto da su osuđeni na zatvorske kazne zbog zločina, pokolja i jama oni uživaju vječne povlastice u našoj Republici Hrvatskoj. Osim toga lako je izračunati da ti korisnici povlastica danas ne bi mogli imati manje od 78 godina, a ima ih 43.557 , dok  pripadnika bivše JNA koji također imaju povlastice ima 11.540. S obzirom da znamo je NDH bila uređena i ustrojena država koja je imala svoju vojsku (Ustaše i Domobrane), kako je onda moguće da ima tri puta više partizanskih mirovina od mirovina regularne vojske NDH", pita se Pandža.

"Konačno javnost treba upoznati da niti invalidi i poginuli u Domovinskom ratu nemaju ni približno prava kao što su imali ti zločinci i ubojice, dok branitelji iz Domovinskog rata ne ostvaruju skoro nikakva prava. Ovdje se očito radi o laži i pljački države i čudo da tzv. novinare to ne zanima. Branitelji se slažu da treba uvoditi više reda u državi, po svim pitanjima pa i po pitanjima korisnika mirovina. Mi ćemo biti aktivni sudionici tog posla, s činjenicom da ćemo početi od povlaštenih iz bivše Jugoslavije. Jer mi smo Republiku Hrvatsku obnovili i svakako ćemo je čuvati i izgrađivati.Tako će biti na žalost orjunašima i jugo-nostalgičarima koji i danas harače po hrvatskom medijskom prostoru i tako vladaju Hrvatskom", navodi.

"Pozivamo branitelje i nacionalno svjesne građane Republike Hrvatske da na sljedećim predsjedničkim izborima ne glasuju za sljedbenike Tita"

"Razvidan je cilj da se temelji samostalne države Hrvatske, a to su crkva, branitelji i Domovinski rat dovedu u poziciju da se moraju braniti od onih koji nikada nisu željeli ni državu Hrvatsku niti ih je vjera zanimala. Pozivamo branitelje i nacionalno svjesne građane Republike Hrvatske da na sljedećim predsjedničkim izborima ne glasuju za sljedbenike Tita, AVNOJA i njegovu podružnicu ZAVNOH i tako jednom zauvijek riješimo pitanje orjune i jugoslavenstva u Republici Hrvatskoj, jer bez toga nema napretka i razvoja naše Domovine", poručio je predsjednik zagrebačke Hvidre Ivan Pandža.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.