HRT će nas ubiti u pojam za Veliku Gospu, evo što su sve pripremili

Foto: HRT

IAKO je HTV najveća, najskuplja i ljudstvom najbrojnija TV kuća u Hrvatskoj, po gledanosti stoji jako loše. Iako je utjecaj Katoličke crkve i vjerskih krugova na program HRT-a općepoznata stvar, baš kao i činjenica da je na Prisavlju malo kome stalo do gledanosti, obzirom da se ionako dobrim dijelom financiraju iz harača zvanog "RTV pristojba", količina religijskog program koji su najavili za Veliku Gospu ipak je zanimljiva.

S HRT-a su se danas, naime, odlučili pohvaliti programom koji su pripremili za taj vjerski (i državni) blagdan. Pa, krenimo redom.

HTV1: Misa iz Nove Rače pa nekritičko slavljenje Majke Tereze

 
Prigodni program započinje prijenosom mise iz župne crkve u Novoj Rači, koji je na rasporedu na Prvom programu HTV-a u 10:55. Navečer će na istom programu HTV emitirati igrani film "Majka Terezija", koju HRT u svom priopćenju opisuje kao "jednu od najvažnijih osoba 20. stoljeća. U najavi filma, HRT navodi kako se ta časna sestra suočavala s "beskrajnim bitkama" pa dodaje kako je "među najvećim kušnjama kojima mora odoljeti kampanja koju jedan britanski novinar vodi kako bi je obezvrijedio". Iako o liku i djelu Majke Tereze postoji niz kontroverzi i sasvim opravdanih pitanja, na HRT-u se time ne zamaraju nego nekritički slave osobu na koju su vrlo ozbiljni novinari, ali i njezini bivši volonteri, dali niz vrlo utemeljenih prigovora.

HTV2: Svlačionica koja slavi tri svećenika


Na Drugom programu HTV-a u 17:15 bit će emitirana "Svlačionica" Roberta Knjaza u kojoj se slave tri katolička svećenika - rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu Domagoj Matošević, Dragutin Goričanec iz udruge Job te Odilon Beninski, kojeg HTV opisuje kao "svećenika na razmjeni čiji zagorski govor nikog ne ostavlja ravnodušnim".

HTV3: Mit o Gospi Sinjskoj predstavljen kao povijesna činjenica


Vjerska propaganda bit će prisutna i na Trećem programu HTV-a, koji će u podne emitirati snimku osmog festivala marijansko-duhovne glazbe održanog u Sinju prošle godine.
 
HTV će na istom programu u 20 sati emitirati i mjuzikl "Mirakul", koji HTV u svom priopćenju opisuje kao "potresnu priču biblijskih razmjera iz junačke hrvatske povijesti, koja govori o šačici od sedamstotinjak hrabrih sinjskih bojovnika i fratara, koji su u neravnopravnoj bitci pod Sinjem pobijedili zastrašujuću armadu od 60.000 turskih ratnika uz čudotvorni zagovor Gospe Sinjske 1715. godine". Iako povijesne činjenice govore da je Turke pokosila dizenterija, HRT se bavi promocijom mitologije, a ne činjenica.

HTV4: Slavljenje kardinala Bozanića


Ni Četvrti program HTV-a neće biti pošteđen vjerskih sadržaja na Veliku Gospu. Tako će se na HTV4 već u 8:50 ujutro emitirati posebno izdanje dokumentarca "Bajkovita Hrvatska" naslovljeno "Katedrala Velike Gospe - Dubrovnik".

Isti program poslijepodne će, točnije u 15:05, emitirati film "Duhovni velikani: Kardinal Josip Bozanić", koji nekritički slavi aktualnog zagrebačkog nadbiskupa.

Vjerska propaganda i na radiju


Da vjerska propaganda ne ostane "samo" na malim ekranima, pobrinut će se Prvi program Hrvatskog radija koji će u 11:00 prenositi misu iz Marije Bistrice, a dan uoči Velike Gospe, na istom programu, u emisiji "Trag vjere" bit će riječi o većim marijanskim svetištima u Hrvatskoj.

Kao da gore navedeno nije bilo dovoljno (i previše), s HRT-a poručuju kako su "i povodom blagdana Velike Gospe u utorak 15. kolovoza pripremili međunarodni multimedijski program HRT – Glas Hrvatske te HRT – Radio Sljeme i HRT-ove lokalne radiopostaje".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.