Hrvatski intelektualci: Slovenija želi hrvatsko državno područje

SKUPINA uglednih hrvatskih akademika, znanstvenika, generala i drugih poslala je apel u kojem iznose svoje stavove o Arbitražnom sporazumu o rješavanju slovensko hrvatskog graničnog spora. Svojim prijedlogom oni nalažu Arbitražnome sudu da odluči o dodiru Slovenije s otvorenim morem.

"Slovenija zahtijeva da taj spoj bude teritorijalan. Nije, prema tome, riječ o nikakvom režimu plovidbe brodova, već o tuđem teritorijalnome koridoru kroz neprijeporno hrvatsko državno područje, hrvatsko more", navodi se u apelu. 

Arbitražnome sudu se nalaže da svojom presudom, koju će stranke morati izvršiti, prisili Hrvatsku na odricanje od dijela vlastitoga državnog teritorija uz savudrijsku obalu, u pojasu mora i podmorja koji je dug 26 kilometara, a širok pet kilometara i 400 metara. Hrvatska bi morala provesti u djelo obvezujuću odluku Arbitražnog suda. Ovaj zahtjev je u suprotnosti s Konvencijom UN o pravu mora, koju je prihvatilo 160 zemalja, da se sporovi među državama rješavaju prije svega pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, glavnim sudištem Ujedinjenih naroda, smatraju potpisnici apela.

"Naša Vlada i predsjednik Republike uvjeravaju nas da će Slovenija, ako sporazum odbijemo, ponovno blokirati naše pregovore s EU. Zbog toga ćemo, dugi niz godina ostati izvan europskih integracija. Oduvijek smo zagovarali naše priključenje EU,  ali na principima ravnopravnosti. Apsolutno je nedopustivo ulazak u EU plaćati teritorijem, što bi značilo da bi Hrvatska bila prva i jedina država koja je učlanjenje u EU platila teritorijem. Bilo bi to ujedno i kršenje principa EU da se unutarnji sporovi rješavaju pred Međunarodnim sudom pravnim sredstvima, a ne političkim".

"Otuđenje teritorija suprotno Ustavu"

Nadalje u pismu stoji da zbog "zahtijeva u arbitražnome sporazumu arbitražni sud odluči i o spoju Slovenije s otvorenim morem, tim sporazumom se ne uređuje samo sporna granica naslijeđena poslije propasti bivše Jugoslavije, već se pristaje na otuđenje vlastitoga teritorija usuprot hrvatskome Ustavu, međunarodnim konvencijama i praksi država, pa se o takvome sporazumu u Hrvatskome saboru može odlučivati jedino striktnom  kvalificiranom većinom svih sabornika".

"Upravo stoga apeliramo na sve zastupnike Hrvatskog sabora da im u ovom trenutku na prvome mjestu bude vjernost Hrvatskoj. Neka neovisno o stranačkoj pripadnosti jednodušno odbiju diktat i ucjene koje nas ponizuju, omalovažavaju i grubo bacaju na koljena". 

Među potpisnicima ovog apela su gen. Imra Agotić, akad. Ivan Aralica, akad. Ivo Banac, Ivan Zvonimir Čičak, Ivan Đikić, akad. Nedjeljko Fabrio, akad. Dubravko Jelčić,  Mirjana Kasapović, Dubravka Kocijan Hercigonja, Zvonko Maković, akad. Velimir Pravdić, Milan Ramljak, akad. Davorin Rudolf, gen. Petar Stipetić, Zdravko Tomac, Slobodan Šnajder i mnogi drugi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.