"Hrvatski generali planirali su progon Srba i time su se hvalili"

TUŽITELJSTVO je danas odbilo sve argumente obrane generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača koja je prošlog tjedna pred sudom u Haagu zatražila odbacivanje optužnice.

Zločinački pothvat

"Hrvatski vojni, ali i politički vrh planirao je i proveo plan progona Srba iz tzv Krajine, a time su se kasnije hvalili", rekao je danas pred Haškim sudom tužitelj Alan Tieger odbivši odbaciti optužnicu protiv Gotovine, Čermaka i Markača. Podsjetimo, obrana generala u svojem zahtjevu navela je kako tužitelji u dosadašnjem postupku nisu dokazali nijedan dio optužnice. Tieger se danas, dakako, nije složio s tom tvrdnjom, već je ponovio dijelove optužnice ustrajući na njoj.

"Ostaje teza o udruženom zločinačkom pothvatu jer su hrvatske vlasti, na čelu s bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom, granatiranjem, razaranjem, pljačkom i zastrašivanjem prisilno uklonile Srbe iz dotad okupiranih hrvatskih područja", kazao je Tieger dodajući kako Tuđman nije želio Srbe u Hrvatskoj.

Za Tuđmana višenacionalne države su nestabilne

"Takve višenacionalne države za njega su u osnovi bile nestabilne, a Srbi su bili prijetnja", zaključio je danas Tieger pozivajući se na predsjedničke transkripte, ali i na svjedočenje bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha.

Također tužiteljstvo ostaje pri svojim stavovima kako su generali odgovorni za neselektivno granatiranje Knina i drugih gradova u okupiranom području, a prema tužiteljstvu svi dokazi zapravo upućuju da su napadi bili usmjereni na civilne, a ne vojne ciljeve što opet ide u prilog tezi da se srpsko stanovništvo zastraši i prisili u bijeg.

Tužiteljstvo je danas ponovilo kako su se zločini na netom oslobođenim područjima činili javno. Vojna i civilna policija nisu intervenirale prema počiniteljima, smatra tužiteljstvo što opet ide u prilog da je riječ o smišljenoj politici.

"Gotovinini vojnici bili su pušteni s uzice"

Tužitelj Stefan Waespy je, pak, u nastavku posebne sjednice kazao kako je Ante Gotovina ignorirao i prešutno odobravao ratne zločine hrvatskih vojnika za vrijeme akcije Oluja. Waespy optužuje Gotovinu da je dao "ključni doprinos udruženom zločinačkom pothvatu" i to zbog toga što nije djelovao protiv vojnika koji su činili kaznena djela, te ih time poticao da nastave s takvim ponašanjem. "Gotovina je bio odgovoran za vojnu disciplinu u hrvatskim postrojbama, ali on nije napravio ništa osim što je izdao nekoliko općenitih ispraznih zapovjedi protiv ratnih zločina", kaže Waespy koji ističe da su Gotovinini vojnici bili "pušteni s uzice".

"Pljačkanje i ubijanje im je bilo dozvoljeno, a sve u cilju progona Srba iz Hrvatske", podvukao je Waespy.

M.M.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.