Hrvatska sudjeluje u prodaji oružja Siriji? Istraga: U krvavim sukobima koristi se i hrvatsko oružje

Foto: Hina, Screenshot: YouTube

ZEMLJE istočne Europe u protekle su četiri godine odobrile tajnu prodaju oružja vrijednog najmanje milijardu eura, a isto je završilo u bliskoistočnim zemljama za koje se zna da ga preprodaju u Siriju, pokazala je istraga.

Teško naoružanje putuje s Balkana na Arapski poluotok te u zemlje koje graniče sa Sirijom, prenosi Guardian, a među takvo se ubrajaju tisuće jurišnih pušaka AK-47, minobacačke granate, raketni bacači, protutenkovsko oružje i teške strojnice.

Istražitelji sumnjaju kako velik dio tog oružja završi u Siriji, što samo pomaže ratu koji razara tu zemlju već pet godina, kažu izvjestitelji Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Projekta za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP).

Tijekom istraživanja koje je trajalo nekoliko godina otkriveno je kako iz Hrvatske, BiH, Bugarske, Crne Gore, Češke, Slovačke, Srbije i Rumunjske prema Bliskom istoku putuje streljivo i oružje. Od eskalacije sukoba u Siriji 2012. godine, osam zemalja odobrilo je 1.2 milijarde eura vrijedan izvoz oružja i streljiva u Saudijsku Arabiju, Jordanu, Ujedinjene Arapske Emirate i Tursku, a te su zemlje ključna tržišta za Siriju i Jemen.

Sve je počelo u zimi 2012.

Trgovina oružjem započela je u zimi 2012. godine, kada su deseci teretnih aviona punih oružja i streljiva iz vremena bivše Jugoslavije odletjeli prema Jordanu. Ubrzo su iz Sirije stigle prve fotografije hrvatskog oružja koje se koristilo u krvavim sukobima.


Vlada RH službeno je demantirala bilo kakvo sudjelovanje u transportu oružja u Siriju, no američki veleposlanik u Siriji u periodu od 2011. do 2014. Robert Stephen Ford rekao je kako je u Zagrebu 2012. zaključen ugovor koji su financijski vrlo obilato podržali Saudijci.

Izvjestitelji tvrde kako su istočnoeuropski trgovci oružjem posredovali u prodaji oružja iz svojih zemalja, ali i streljiva iz Bjelorusije i Ukrajine. Navode da je čak bilo pokušaja da se protutenkovski sustavi kupljeni u Velikoj Britaniji dostave u Siriju.

Kao glavna čvorišta za zračni transport teškog naoružanja označeni su Beograd, Bratislava i Sofija. Zrakoplovne službe Srbije potvrdile su kako je u 49 letova prevoženo oružje.

BIRN i OCCRP proveli su analizu društvenih mreža, koja je pokazala kako se čehoslovačko, bivše jugoslavensko, srpsko, hrvatsko i bugarsko oružje koristi u treningu i na bojištima u Siriji, Jemenu i Libiji.

Hrvatske vlasti negiraju sve navedeno

Voditelj Odjela za licenciranje oružja u Ministarstvu gospodarstva Darko Kihalić, za BIRN i OCCRP je rekao kako Hrvatska poštuje pravno obvezujuće zajedničko stajalište Europske unije o izvozu oružja. Negira da je hrvatsko oružje završilo u zonama sukoba te dodao kako za takvo što ne postoje nikakvi dokazi.

Upitan je li bio svjestan da će se oružje koje je od Hrvatske kupila Saudijska Arabija dalje preprodavati u Siriju, rekao je:

"Ne možemo učiniti ništa više doli osigurati da u kupoprodajnim ugovorima bude istaknuto kako njihovo ministarstvo obrane ili policija neće dalje prodavati ili izvoziti to oružje. Saudijska Arabija nije na crnoj listi. Ima li zloporaba? Vjerojatno ima", rekao je Kihalić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.