Hrvatska izazvala diplomatski skandal: U Njemačkoj pustili naci himnu

PROSLAVU Dana državnosti Republike Hrvatske, koju je u Frankfurtu u srijedu 1. lipnja organizirao tamošnji hrvatski konzulat na čelu s generalnim konzulom Vedranom Konjevodom, obilježio je popriličan skandal. 

Naime, na proslavi je izvedena njemačka himna iz vremena nacizma umjesto službene njemačke himne koja se izvodi nakon Drugog svjetskog rata.

Indexu se javila jedna od osoba koje su bile na proslavi u frankfurtskom restoranu Haus Goldstein i svjedočile tom diplomatskom faux pasu.

Svjedok događaja za Index: Generalnom konzulu Konjevodu ništa nije bilo jasno

"Na otvaranju proslave otpjevane su hrvatska himna i himna SR Njemačke. Problem je što je umjesto važeće njemačke himne otpjevana verzija koja je nakon 1945. godine zabranjena, odnosno izmijenjena. Umjesto 'Einigkeit und Recht und Freiheit' (Jedinstvo i pravo i sloboda, op.a.) otpjevana je verzija iz doba nacionalsocijalizma 'Deutschland Deutschland über Alles' (Njemačka Njemačka iznad svega, op.a.). Veće blamaže nije moglo biti", rekao nam je.

"Jedna njemačka političarka koja je bila na proslavi odmah je ustala i javno se ogradila. Generalni konzul Konjevod, koji uopće nema pojma o Njemačkoj, a kamoli o himni, izgledao je priglupo i nije mu ništa bilo jasno. Tragedija je tim veća što je kao gost nazočan bio i Uwe Becker, povjerenik savezne pokrajine Hessen za antisemitizam, koji je ujedno i državni tajnik u vladi Hessena", ispričao je čitatelj Indexa koji je htio ostati anoniman.

Zastupnica CDU-a: Odmah sam stala ispred gostiju i ogradila se od otpjevane verzije

Njemačka političarka koju spominje Indexov čitatelj zastupnica je CDU-a u gradskom vijeću Frankfurta, Anita Akmadža, koja je inače hrvatskog porijekla.


Foto: CDU Fraktion Frankfurt

Gospođa Akmadža potvrdila je u očitovanju za Index da se dogodio ovaj incident.

"Da, nije pjevana službena njemačka himna, već prva strofa", odgovorila je Akmadža na naš upit.

"Odmah sam stala ispred okupljenih gostiju i ogradila se od otpjevane verzije", navodi zastupnica CDU-a.

"Zbog toga su se i pjevači i generalni konzul nekoliko puta ispričali pred okupljenim gostima", odgovorila nam je Anita Akmadža.

O skandalu ni riječi u velikom izvještaju objavljenom na portalu dijaspore

Zanimljivo je i da o ovom diplomatskom promašaju u režiji konzula Vedrana Konjevoda uopće nije izvijestio portal za Hrvate u Njemačkoj, Fenix. Oni su objavili veliki članak o toj proslavi s pregršti fotografija koji potpisuje glavna urednica Fenixa Marijana Dokoza, no u njemu nema riječi o izvođenju pogrešne njemačke himne.

"Pozivu generalnog konzula Vedrana Konjevoda odazvao se velik broj uzvanika iz političkog, kulturnog i javnog života Frankfurta, diplomati te predstavnici hrvatskih katoličkih i kulturnih zajednica iz Frankfurta, Mainza, Wiesbadena, predstavnici predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Frankfurtu…", piše glavna urednica Fenixa u svom izvještaju s proslave.

"Među uzvanicima prvi put je bio generalni konzul SAD-a u Frankfurtu Norman Thatcher Scharpf, zajedno s njemačkim uzvanicima koje su predvodili državni tajnik Hessena za europske poslove Uwe Becker i voditelj Ureda za ekonomiju u Frankfurtu i Wiesbadenu Friedemann Höfig", navodi se u članku.

Nakon toga se ekstenzivno citira pozdravni govor konzula Konjevoda te se na kraju članka navodi da su "program svojim nastupom uveličale dvije Dubrovkinje, sopranistica Paulina Đapo i pijanistica Stefani Grbić". 

Ni riječi o ključnom događaju s ove proslave, a to je sramotni promašaj organizacije koja je dopustila izvođenje pogrešne njemačke himne.

Ministarstvo vanjskih poslova šuti

Znakovito je i da na službenim stranicama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj nema nikakve vijesti o frankfurtskoj proslavi. Hvale se obilježavanjem Dana državnosti RH u Berlinu, Hamburg, Stuttgartu i Düsseldorfu, ali nema ničega o skandaloznoj proslavi u Frankfurtu.

Index je naravno poslao upit u vezi sa svim ovim Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, no u dva dana nismo dobili nikakav odgovor.

S obzirom na to da je incident s pogrešnom himnom prešutio i portal Fenix, kao i da se proslava Dana državnosti u Frankfurtu uopće ne spominje na službenim stranicama Veleposlanstva, postoji sumnja da se ovaj diplomatski promašaj želio zataškati.

Šokantna nesposobnost hrvatskih diplomata

Stvar je tim gora jer je opće pravilo u njemačkom društvu da se kao himna nakon Drugog svjetskog rata izvodi samo treća strofa Deutschlandlieda (Pjesma o Njemačkoj). 

Šokantno je što Hrvatska ima diplomatske predstavnike u Njemačkoj koji se spotiču na takvim osnovnim stvarima, pa se onda moraju naknadno višestruko ispričavati i posipati pepelom, ali tek kad im netko drugi - u ovom slučaju političarka CDU-a Anita Akmadža - skrene pažnju na to da proizvode skandal.

Ako nekome još nije jasno zašto je važan ovaj tragikomični diplomatski incident, zamislimo kakve bi bile reakcije da je Njemačko veleposlanstvo u Zagrebu organiziralo prijem na koji je pozvalo i predstavnike hrvatske politike kojima je onda izvedena himna "Hej Slaveni".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.