Hrvatska će iduće godine zabraniti štapiće za uši, plastične vrećice, slamke...

Foto: EPA

ŠTAPIĆI za uši, plastični pribor za jelo i slamke samo su neki od proizvoda koje će Hrvatska zabraniti već iduće godine. 

Upitali smo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike o pojedinostima novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom koji bi na snagu trebao stupiti u drugom kvartalu iduće godine. 

"Ministarstvo zaštite okoliša i energetike novim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom koji planira donijeti u drugom kvartalu sljedeće godine onemogućit će stavljanje na tržište dijela jednokratnih plastičnih proizvoda kao što su: štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka, držači za balone, spremnici za hranu i napitci od ekspandiranog polistirena (bijeli stiropor), čaše od ekspandiranog polistirena i proizvodi od oksorazgradive plastike", rekli su nam iz Ministarstva. 

"Rok koji je od EU dan za zabranu gore navedenih proizvoda je 3. srpnja 2021., ali Ministarstvo planira to učiniti već sljedeće godine", dodaju. 

Zabranjenih proizvoda moglo bi biti i više 

U priopćenju Ministarstva stoji kako bi popis proizvoda mogao biti i dodatno proširen ovisno o rezultatima pojedinih mjera za smanjenje potrošnje npr. mjere u vezi laganih ili vrlo laganih vrećica.

"Naime, 1. siječnja 2019. započela je primjena mjera smanjenja potrošnje laganih i vrlo laganih vrećica te su proizvođači/prodavatelji u obvezi dostaviti podatke Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o količini stavljenih vrećica na tržište Republike Hrvatske", navode.

U svibnju iduće godine bit će poznati konkretni rezultati provedbe mjera, uključujući obveznu naplatu laganih vrećica i edukaciju građana. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.