Hrvati i Grci su jednom također bili izbjeglice u Siriji, Jordanu i Egiptu

Foto: Arhiva UN-a

DESECI tisuća izbjeglica upustili su se u opasnu plovidbu Mediteranom, bježeći pred ratom u njihovoj zemlji, kako bi našli utočište na drugoj strani mora. No nije riječ o sirijskim izbjeglicama na putu za Grčku. 

Baš naprotiv - radi se o grčkim izbjeglicama, uglavnom s otoka u Egejskom moru, koji su utočište našli u Siriji. Ova istinita priča, dijametralno suprotna od današnje, dogodila se prije 78 godina, usred Drugog svjetskog rata. 

Bliskoistočna administracija za pomoć izbjeglicama (MERRA), koju je osnovala Velika Britanija 1942., smjestila je više od 40 tisuća izbjeglica iz Europe -  iz Grčke, Poljske i Hrvatske, zemalja pod okupacijom Hitlerovih nacista - u kampove u Siriji, Egiptu i Palestini. Tamo su ostali do kraja rata, a u održavanju i upravljanju kampovima sudjelovali su Crveni križ, zaklada Save the Children, Međunarodna migracijska služba i Ujedinjeni narodi.

Više od 25 tisuća Hrvata dobilo utočište u Egiptu, u El Šatu

Hrvati su ustvari činili većinu ovog izbjegličkog korpusa. Više od 25 tisuća civila iz Dalmacije prebačeno je krajem 1943. i početkom 1944. s Visa prvo u Italiju, a zatim, pošto je ta zemlja i dalje bila ratna zona, u Egipat koji je pod kontrolom Britanaca. Tamo su bili smješteni u izbjeglički logor El Šat do 1946., kad su se vratili domovima. 

Izbjeglice iz Dalmacije u izbjegličkom kampu El-Shatt. izvor: Arhiva UN-a

>>Kako su Egipćani prije 70 godina pomagali hrvatskim izbjeglicama

Izbjeglice iz Dalmacije bili su smješteni u šatorima britanske vojske. U svakom šatoru živjelo je po 9 osoba, a u izgrađenim zgradama nalazili su se administrativni uredi, skladišta, kupaonice i medicinski odjeli. Svaki logor je imao svoju školu, administrativno sjedište za osoblje UNRRA-e i predstavnike izbjeglica, svoje radionice, praonice i slično.

Više od 800 Hrvata tamo je i umrlo, uglavnom od zaraznih bolesti i teških uvjeta u pustinji, ali dijelom i u nacističkom bombardiranju kampa, i pokopano na groblju u El Šatu koje je obnovljeno odlukom vlade RH iz veljače 2003. godine. Na 11 obnovljenih spomen-ploča na groblju upisana su imena 825 osoba iz Hrvatske preminulih u Egiptu tijekom zbjega.

Izbjeglice iz Grčke našli utočište u Siriji 

No izbjeglice iz Grčke tada su bili smješteni u Siriji, točnije, u kampu pored Alepa, istog onog drevnog grada čiji istočni dio je gotovo do temelja uništen u ofenzivi sirijskog režima i njegovih ruskih i iranskih saveznika protiv pobunjenika. 

Djeca izbjeglice iz Grčke u Siriji, izvor: Arhiva UN-a

Naslovnica arapskih novina Huna al-Kuds ("Ovdje je Jeruzalem") prikazuje žene iz Sirije koje dijele hranu i odjeću djeci izbjeglicama pristigloj iz Grčke. 

Valja podsjetiti, dok je u cijeloj Europi oko milijun izbjeglica iz Sirije, to je samo mali dio od preko 6 milijuna Sirijaca izbjeglih iz svoje zemlje tijekom 9 godina dugog rata. U Turskoj ih boravi čak 3,6 milijuna, u Libanonu još oko 900 tisuća, a u Jordanu oko 650 tisuća.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sada je pustio, odnosno poslao na tisuće sirijskih i drugih izbjeglica i migranata prema Europi, tvrdeći da Turska ne može sama snositi sav teret brige za izbjeglice, u trenutku kada iz sirijske pokrajine Idlib prijeti novi egzodus. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.