HRT ima 245 milijuna kuna nenaplaćenih dugova!

PROGRAMSKO vijeće HRT-a danas je podržalo privremeni financijski plan za prvi kvartal 2010. godine, koji se temelji na rebalansu plana za 2009. godinu. Kako je istaknuo privremeni glavni ravnatelj HRT-a Josip Popovac, ravnateljstvo je svjesno toga da novi financijski plan podrazumijeva i "bolne rezove koji zadiru u prava radnika".

"Odlučili smo se za privremeni financijski plan kako bismo novom ravnateljstvu omogućili da sa socijalnim partnerima iskomunicira sve aktivnosti, koje će biti jako bolne, drastične i teške", kazao je Popovac. Prevedeno, vijeće HRT-a zasad je tek podržalo, ali ne i prihvatilo privremeni financijski plan, prema kojem se predviđa oko 370 milijuna kuna prihoda i isto toliko rashoda, kako bi tek održavao postojeću situaciju do izbora glavnog ravnatelja HRT-a.

HRT - zbrinjavalište za rođake

"Do tada će se vegetirati", kritizirao je direktor programa Hrvatskog radija Duško Radić poslovni financijski plan. Radić je ocijenio kako je plan restriktivan i na donjoj granici izvedivosti ponuđenog radijskog programa.

Pravi posao čeka novog ravnatelja HRT-a koji bi trebao biti izabran sljedećega petka u 12 sati. Novog će ravnatelja tako čekati težak posao izrade plana restrukturiranja te kuće, što će uključivati rezanje plaća te ono najteže, rezanje kadrovskih viškova. Kako je na sjednici istaknuo vijećnik Siniša Grgić, HRT je godinama funkcionirao kao "zbrinjavalište za rođake" i ta kuća danas ima oko 3.500 stalno zaposlenih te oko 500 vanjskih suradnika, dok konkurentske kuće funkcioniraju i sa 600, 700 zaposlenih ljudi.

Osim previše zaposlenih koji premalo rade, HRT se suočava i s nedostatkom kadrova za točno specijalizirane poslove, kao što je nedostatak majstora tona. Uzrok tome prijevremeno je umirovljavanje kadrova koji su već dobili otpremnine, istaknuto je.

Neplaćene dugove rješavat će tužbom

Kako je rečeno na sjednici, do 31. prosinca HRT je ostvario 245 milijuna kuna nenaplaćenih dugova koji se uglavnom odnose na neplaćene marketinške usluge i manji dio na neplaćenu pretplatu. Kako je istaknuto, problem je, među ostalim, bio i taj što je marketing HRT-a ostao bez glavnog direktora, što je uzrokovalo kaos u poslovanju. Nadalje, potraživanja nisu bila osigurana nikakvim elementima osiguranja, zbog čega je jako teško doći do isplate dugova. Odnosno, može se tek poslati opomena s rokom od osam dana prije podizanja tužbe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.