Horvatinčiću prijeti i poslovni brodolom: Hoto pred bankrotom?



"TRI GLAVNE Horvatinčićeve tvrtke, Hoto grupa, Hoto kuće i Santa Marina, nagomilale su posljednjih godina preko 130 milijuna kuna gubitaka, od čega samo lani 73 milijuna kuna, dok je tek Hoto centar, koji iznajmljuje dvije nekretnine u središtu Zagreba, ostvario 1,1 milijun kuna dobiti", piše tjednik Novosti o ekonomskom slomu tajkuna Tomislava Horvatinčića dodajući da je Hoto grupa, investitor projekta na Cvjetnom trgu, prenosi iz prethodnih godina 39,7 milijuna kuna gubitka, a lani je izgubila još 42,6 milijuna kuna, što je ukupno 82,3 milijuna kuna.

Krk kao Varšavska?

Hoto kuće ostvarile su 2009. minus od 5,1 milijun kuna, a lani od 426.000 kuna. Santa Marina, u čijem je vlasništvu i istoimena jahta kojom je Horvatinčić ubio Talijane, uz preneseni gubitak od 16 milijuna kuna izgubila je lani još 30,2 milijuna kuna, što je ukupno 46,2 milijuna kuna, donose Novosti.


Zanimljivo je kako Horvatinčić većinu svojih budućih prihoda planira od posla sa zemljištem na otoku Krku, gdje je Hoto grupa naumila na više od milijun četvornih metara izgraditi luksuzno turističko naselje s golf igralištem, sportskim terenima i marinom za megajahte.

Cvijetni trg bez luksuznih stanara

"No problem je što je Horvatinčić na Krku kupio mahom šumsko i poljoprivredno zemljište izvan planiranih turističkih zona i što je za realizaciju projekta potrebno da Grad Krk i Primorsko-goranska županija, uz blagoslov Ministarstva prostornog uređenja, promijene svoje prostorne planove. To uključuje puno lobiranja na više razina, da ne kažemo korupcije, s vrlo rizičnim izgledima za uspjeh, s obzirom na to da je pritisak javnosti ipak uspio srušiti neke od sličnih pokušaja prenamjene zemljišta u Dalmaciji", primjećuju Novosti dodajući da je Horvatinčić već bio osigurao podršku krčkog gradonačelnika Darija Vasilića, od čije je obitelji također kupovao zemlju, kao i to što je potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević u sam Vladin katalog investicija već bio uvrstio i Horvatinčićev projekt, iako za njega ne postoje nikakve prostorno-planske osnove.

Horvatinčić ne stoji dobro ni s projektom "Hoto kuće" odnosno Hoto vilama koje se nisu prodavale prema očekivanjima te su u financijskim problemima još od 2008. godine, otkada su prestale otplaćivati kredit podignut kod Hypo Leasinga. Situacija je dijelom riješena na način da je Hypo preuzeo dio nekretnina vrijednih 37,5 milijuna kuna, koje je potom Horvatinčićeva tvrtka uzela u dugoročni financijski najam.

Isto tako prema podacima u zemljišnim knjigama do danas prodan ijedan od luksuznih stanova na Cvjetnom trgu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.